Vochtbestrijding: methodes & kosten

Heb jij last van vocht in huis? Het is belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk op te lossen! Hiervoor moet eerst de oorzaak worden achterhaalt, zodat je weet met welk vochtprobleem je te maken hebt. Ieder vochtprobleem vereist namelijk een andere aanpak. In dit artikel lees je alles over soorten vochtproblemen, vochtbestrijdingsmethodes en de kosten. 

Welke soorten vochtproblemen zijn er?

Er zijn verschillende soorten vochtproblemen:

  • Opstijgend vocht: één van de meest voorkomende vochtproblemen is opstijgend vocht. Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door regen- en grondwater wat via de muur omhoog trekt. De vochtplekken op de muren bevinden zich dus ook maximaal 1.20 meter boven de grond. 
  • Doorslaand vocht: bij doorslaand vocht is de buitenmuur poreus, waardoor regenwater door de muur naar binnen trekt. Dit wordt ook wel vochtdoorslag genoemd. De vochtplekken kunnen zich overal op de muur bevinden.
  • Condensatievocht: condensatievocht wordt ook wel leefvocht genoemd. Dit komt omdat condensatievocht tijdens dagelijkse bezigheden ontstaat, denk bijvoorbeeld aan wassen, douchen en koken. Problemen met condensatievocht ontstaan bij gebrek aan ventilatie. Condensatievocht hecht zich aan koude oppervlakten zoals ramen en muren.

Vocht in huis bestrijden

Het is dus belangrijk om vocht in huis zo snel mogelijk op te lossen, om verdere schade aan je woning te voorkomen. Daarnaast is een te hoge luchtvochtigheid in huis schadelijk voor je eigen gezondheid. Je kunt last krijgen van een verzwakt immuunsysteem en zowel astmatische als reumatische klachten. 

De methode van vochtbestrijding verschilt per vochtprobleem. Het is dus belangrijk om het vochtprobleem eerst te laten vaststellen door een vochtexpert, zodat het probleem op de goede manier wordt aangepakt. Doe je dit niet, dan blijft het probleem terug keren met alle gevolgen van dien.

Het is ook verstandig om in ruimtes zoals de badkamer goede ventilatie toe te passen om vochtproblemen te voorkomen.

Optrekkend vocht bestrijden

Het bestrijden van optrekkend vocht wordt op drie verschillende manieren gedaan. Je kunt kiezen voor het injecteren van de muren. Daarbij worden er gaten in de muur geboord die vervolgens worden geïnjecteerd met vochtwerend middel. Dit middel verspreid zich over de gehele breedte van de muur, waardoor grondwater niet verder omhoog kan trekken. Muren injecteren kost gemiddeld €100,- per strekkende meter.

Dit bedrag ben je ook kwijt wanneer je kiest voor muren onderkappen. Het effect van injecteren en onderkappen is hetzelfde, alleen wordt er bij onderkappen een fysieke, horizontale vochtkering geplaatst. 

De laatste manier is het plaatsen van een carebrick systeem. Hierbij worden keramische kokers in de muur geplaatst met een afstand van 50 centimeter. Door deze kokers stroomt lucht, wat een verdampingsproces in gang zet. Het vocht wordt zo naar buiten afgevoerd. Een carebrick systeem kost tussen de €110,- en €125,- per strekkende meter. 

vochtbestrijding in huis

Doorslaand vocht bestrijden

Er zijn twee verschillende manieren om doorslaand vocht te bestrijden volgens Bouw Adviseur. De eerste manier is het impregneren van de muur. De buitenmuur wordt dan ingespoten met impregneermiddel, waardoor het vocht niet meer de muur kan binnendringen. Dit kost gemiddeld €8,- tot €12,- per m². 

De tweede manier is het laten plaatsen van nieuwe gevelbekleding. De gevel wordt dan opnieuw bekleed met materiaal naar keuze. Let er wel op dat je voor nieuwe gevelbekleding een vergunning nodig hebt, omdat je de aanblik van je woning verandert. Afhankelijk van het soort gevelbekleding moet je rekening houden met gemiddelde kosten rond de €30,- per m².

Condensatievocht bestrijden

Zoals we al eerder benoemd, ontstaan problemen met condensatievocht door gebrek aan ventilatie. Goede ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde, vochtige lucht wordt afgevoerd en wordt er droge, frisse lucht naar binnen gelaten. Zo blijft de luchtvochtigheidsgraad op peil.

Er zijn twee manieren om je woning goed te ventileren:

  • Natuurlijke ventilatie: met natuurlijke ventilatie wordt bedoeld dat je de woning zelf ventileert via de ramen, deuren en ventilatieroosters. Het is belangrijk om de ventilatieroosters altijd open te laten staan en om 15 minuten per dag alle ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Dit is al voldoende om de vochtige lucht af te voeren.
  • Mechanische ventilatie: wanneer natuurlijke ventilatie geen optie is of niet voldoende resultaat geeft, is een mechanisch ventilatiesysteem de beste optie. Dit systeem zorgt continue voor frisse lucht via de roosters in de muren. Gemiddeld kost een mechanisch ventilatiesysteem €40,- tot €1.500,-. 

Vocht in huis herkennen leer je via dit artikel.