Ben jij van plan om een energiecontract af te sluiten? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Een energiecontract afsluiten kan een lastige en verwarrende klus zijn. Zo wil je voorkomen dat je een contract afsluit waar je te veel betaalt voor je stroom en gas. Maar waar moet je nou op letten wanneer je op zoek bent naar een nieuw energiecontract? In dit artikel geven we je een aantal tips die je helpen bij het afsluiten van een energiecontract. 

Hoe sluit je een energiecontract af? 

Het afsluiten van een energiecontract wordt steeds eenvoudiger. Waar je eerst alleen op papier een contract kon afsluiten, kun je tegenwoordig snel en eenvoudig online een energiecontract afsluiten. Het voordeel van online een contract afsluiten, is dat je hiermee rustig de tijd hebt om alles goed door te lezen. Daarnaast heb je online ook de mogelijkheid om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Er zijn een aantal punten waarop je kunt letten bij het uitzoeken van een nieuw energiecontract, zoals de tarieven, de looptijd en de voorwaarden. 

Tarieven energieleveranciers 

Eén van de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het afsluiten van een energiecontract zijn de tarieven. De tarieven voor energie kunnen per energieleverancier verschillen. Het is daarom altijd handig om voorafgaand aan het afsluiten van een energiecontract de energietarieven van de leveranciers met elkaar te vergelijken. Dit verschil in energietarieven kan komen door de manier waarop de leverancier haar stroom opwekt. Zo is grijze stroom op dit moment nog voordeliger dan groene stroom. Daarnaast speelt het moment van inkopen ook een belangrijke factor, aangezien de energiemarkt een bewegende markt is. 

Looptijd energiecontract 

Een ander belangrijk punt om op te letten is de looptijd van het energiecontract. Energiecontracten worden aangeboden in verschillende soorten en maten. Zo kun je kiezen voor een vast of variabel energiecontract. Een vast contract is een goede optie als je wilt gaan voor zekerheid. Hierbij staan de tarieven voor een langere periode vast, meestal 1 of 3 jaar. Een variabel contract is flexibeler. Deze beweegt meer mee met de marktprijzen. En daarnaast kan je deze eenvoudig tussentijds opzeggen. 

Voorwaarden energieleverancier

Naast de tarieven en de looptijd, is het ook handig om te kijken naar de voorwaarden van de energieleverancier. Deze voorwaarden zijn namelijk niet bij elke energieleverancier hetzelfde. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de tarieven bij de ene energieleverancier voordeliger zijn, maar dat de voorwaarden bij de andere energieleverancier een stuk beter zijn. Er zijn een aantal punten waar je naar kunt kijken:

 

  • Opzegboete energiecontract 
  • Overstapmogelijkheden
  • Betalingsmogelijkheden
  • Wel of geen automatische verlenging van energiecontract
  • Voorwaarden voor acties 

Nieuw energiecontract afsluiten

Nadat je je goed georiënteerd hebt en een energieleverancier hebt gekozen die aansluit bij jouw behoeften, kun je overgaan tot het afsluiten van je energiecontract. Dit proces is vrij eenvoudig. Online een contract afsluiten vereist alleen het invullen van een inschrijfformulier met je adres en je energieverbruik. Na het versturen van deze gegevens ontvang je een bevestigingsmail van de leverancier met daarin de overeengekomen voorwaarden. Binnen minder dan dertig minuten is je energiecontract geregeld.