Het is geen pretje om elke maand naar je energierekening te kijken en te zien hoe hoog die is. Ook al voelt het misschien alsof deze kosten nooit zullen dalen, er zijn manieren om je huis minder energie te laten verbruiken. Als 50+er wil je misschien manieren vinden om het energieverbruik te verminderen om geld te besparen en het milieu te helpen.

Hier volgen enkele tips voor 50+ers om gemakkelijk en doeltreffend energie te besparen. Voor sommige van de tips moet je misschien wat geld uitgeven, maar het is de moeite waard om in ieder geval te overwegen een aantal van deze dingen te doen.

De energieprijzen zullen blijven stijgen

Sommige mensen zeggen dat de aardgasprijzen tegen 2030 met 50% kunnen stijgen. Dit betekent dat het een goed idee is om na te denken over hoe je geld kunt besparen op je energiekosten. Sommige van deze tips kosten in het begin misschien geld, maar op de lange termijn zul je geld besparen.

Pas je dagelijkse gedrag aan

Wist je dat het niet duur hoeft te zijn om je huis minder energie te laten verbruiken? Er zijn enkele eenvoudige dingen die je kunt doen, zoals de stekker uit het stopcontact halen als je de apparaten niet gebruikt, of handmatig afwassen. Door enkele kleine aanpassingen kunnen we samen energie besparen en onze planeet helpen beschermen voor toekomstige generaties!

Gloeilampen vervangen

Traditionele gloeilampen gebruiken meer elektriciteit, dus uiteindelijk kosten ze je meer geld op de lange termijn. Energiebesparende opties zoals halogeenlampen, compacte fluorescentielampen (CFL’s) en lichtgevende diodes (LED’s) verbruiken niet zo veel stroom, waardoor je bespaart op uw elektriciteitsrekening. Ze gaan ook aanzienlijk langer mee dan gewone gloeilampen, 3 tot 25 keer langer! Ook al vergt het misschien een hogere initiële investering, uiteindelijk zul je er met deze energiebesparende producten op vooruitgaan.

duurzaamheid

Koop energiezuinige apparaten

Een gemiddeld apparaat verbruikt 13% van de energie van een huishouden. Kijk bij het kiezen van een apparaat zowel naar de aanschafprijs als naar de jaarlijkse gebruikskosten. Efficiënte modellen zijn misschien duurder in aanschaf, maar ze verbruiken jaarlijks 9-25% minder energie.

Energiezuinige ramen

Warmteverlies door ramen zorgt er meestal voor dat onze energierekening in de winter stijgt. 10-25% van de warmte gaat op deze manier verloren, maar we kunnen dit voorkomen door enkel glas te vervangen door dubbele of gasgevulde ramen met een laag emissiefilter (low e).

Energie besparen in de keuken

Je kunt energie besparen in de keuken door de warmte van uw kookplaat efficiënter te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld de kookplaat uitzetten voordat uw gerecht helemaal klaar is, zoals bij het bakken van een ei. Doe ook zeker een deksel op je kookpot. Verwarm kleine porties liever in de magnetron dan in de gewone oven. Als je de oven moet gebruiken, maak dan meerdere gerechten tegelijk. Je kunt er nu een paar opeten en de rest invriezen voor later. Als je ze weer wilt eten, verwarm je ze gewoon opnieuw in de magnetron.

Kleding in koud(er) water wassen

Veel mensen beseffen niet hoeveel energie er in het wassen van kleren gaat zitten – het grootste deel wordt gebruikt om het water te verwarmen. Je kunt veel energie besparen door gewoon koud water te gebruiken. Consumenten kunnen mogelijk meer dan 100 euro per jaar besparen door de temperatuur van hun waswater met 15 graden te verlagen. Wassen in koud water bespaar je niet alleen geld op uw energierekening. Het zorgt er ook voor dat uw kleding langer meegaat.

Door enkele van deze tips te volgen, kunnen 50+ers nog heel wat energie en geld besparen. Waarom vandaag niet gelijk beginnen? Deel deze tips ook met anderen, zodat ook zij ervan kunnen profiteren! Of kijk bijvoorbeeld op www.hetconsumentenbelang.nl voor meer tips!