Als bewuste consument wil je graag bijdragen aan een duurzamere wereld. Daarnaast is het ook prettig om maandelijks wat geld te besparen op je energierekening. Maar hoe kun je nou eigenlijk het beste kosten besparen? Hieronder volgen een aantal handige tips die jou hierbij kunnen helpen. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal uit te voeren! Een paar kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken.

Zuinige verlichting

De verlichting in huis is verantwoordelijk voor een groot deel van het energieverbruik. Door de lampen uit te schakelen wanneer je een kamer verlaat, kun je al flink besparen. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor LED-lampen. Deze zijn weliswaar iets duurder in aanschaf, maar gaan veel langer mee en verbruiken veel minder energie dan traditionele lampen. Speur de laatste gloeilampen dus op en vervang ze, en zorg dat iedereen in huis netjes de lichten uit doen als ze de kamer verlaten.

Zet apparaten uit

Apparaten zoals televisies, computers en gameconsoles verbruiken ook veel energie. Zorg er daarom voor dat je deze elektronica helemaal uitzet en niet op stand-by laat staan. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor energiezuinige apparatuur met een A++ label. Deze apparaten verbruiken veel minder energie dan aalternatieven zonder label.

Alternatieve warmtebronnen

Het kan aardig fris worden is ons koude kikkerlandje, dus zetten we maar al te graag de centrale verwarming op standje Spanje. Lekker, maar dit vreet energie. Zoek daarom eens naar alternatieve warmtebronnen. Dit kan klein zijn, zoals een kruik met warm water. Maar je kunt ook groter denken, zoals een mooie bio-ethanol haard in de woonkamer. Een partij als Haardcenter biedt eindeloos veel opties aan. Een dergelijke haard verbruikt geen elektriciteit of gas om te branden, en dat scheelt in je energiekosten. Natuurlijk moet je wel bio-ethanol aanschaffen, maar dat is een duurzaam alternatief en betaalbaar.

Isoleer meer!

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor minder warmteverlies en dus minder energieverbruik. Zorg daarom voor goede isolatie van je dak, muren en vloeren. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor HR++ glas. Dit glas heeft een hoog isolerend vermogen waardoor je minder warmte verliest via de ramen. Scheelt een hoop.

Benut zonne-energie

Zonne-energie is een duurzame manier om energie op te wekken. Door te investeren in zonnepanelen kun je op de lange termijn flink besparen op je energierekening. De investering in zonnepanelen verdien je namelijk terug door de energie die je opwekt en teruglevert aan het netwerk. Een voordelige keuze, want de zon schijnt immers gratis.

Begin vandaag nog

Er zijn verschillende manieren om kosten te besparen op je energierekening. Door bewuste keuzes te maken bij de verlichting en apparatuur in huis, te zoeken naar alternatieve warmtebronnen, te isoleren en te investeren in zonne-energie kun je flink besparen op je maandelijkse kosten. Op deze manier draag je niet alleen bij aan een duurzamere wereld, maar denk je ook nog eens aan je portemonnee.