Een airco staat voor de meesten bekend als een reddende engel in de hete zomermaanden. Maar wist je dat je met een airco ook heel wat kan in de winter? Er zijn namelijk airco’s die de lucht niet alleen kunnen koelen, maar ook verwarmen.

Hoe werkt het?

Ik hoor je denken, dit slaat nergens op. Airco koelt en de verwarming warmt op. En toch is het zo. Een warmtepomp werkt net zo, en een airco die verwarmt is dan ook te vergelijken met een lucht-lucht warmtepomp. Om te koelen wordt er warmte uit de binnenlucht getrokken en dit wordt via de buitenunit weer afgevoerd naar buiten. Bij verwarmen geldt dus het omgekeerde. Er wordt dan warmte gehaald uit de buitenlucht, zelfs als het heel koud is buiten, en dit wordt vervolgens naar binnen vervoerd. Voor meer informatie over hoe de airco werkt kun je terecht op Putmankoeltechniek.

Voordelen

Er zitten veel voordelen aan een airco als verwarming. Namelijk…

  • … De kamer of ruimte komt sneller op temperatuur met een airco. Dit komt omdat de warme lucht de kamer in wordt geblazen.
  • … Een airco is goedkoper dan bijvoorbeeld een gasgestookte cv-ketel. Een airco werkt namelijk niet op gas en dit is goed voor de gasrekening.
  • … Het is multifunctioneel doordat het in de zomer gewoon kan koelen.
  • … Het is heel goed te combineren met zonnepanelen.

Nadelen

Zoals bij alles zitten er ook een aantal nadelen aan. Namelijk…

  • … Je kan alleen de ruimte waar de airco staat verwarmen. Wil je er toch meer verwarmen? Dan heb je een multi-split airco nodig.
  • … Je kunt een airco niet combineren met andere verwarmingsinstallaties. Het is een uitzondering wanneer je een aparte warmtepomp hebt.
  • … Niet alle type woningen kunnen een airco hebben door de geluidseisen.

Airco combineren met zonnepanelen

Zoals al eerder werd genoemd is een airco heel goed te combineren met zonnepanelen. De airco werkt namelijk op elektriciteit. Dit is een voordelig punt, omdat je hierdoor minder gas verbruikt. Maar het energieverbruik stijgt daardoor natuurlijk wel ietsjes. Dit is waar de zonnepanelen van pas komen. Door het plaatsen van zonnepanelen kun je die extra stroom namelijk gewoon zelf opwekken. Hierdoor merk je niks van de stijging in energieverbruik.

Soorten airco’s

Mobiele airco Monoblock airco
Een mobiele unit op wielen. Dat is hoe de mobiele airco omschreven wordt. De unit heeft een afvoerslang die via het raam naar buiten wordt gehangen. Deze airco’s worden vaak gebruikt voor kleine ruimtes. Deze airco heeft geen buitenunit nodig en hangt tegen de muur. Er worden daarvoor twee gaten in de gevel gemaakt en aan de buitenkant komen roosters te hangen.
Split unit Multisplit airco
Dit is het meest bekende exemplaar. Je hebt een binnen en buitenunit. De buitenunit is tegenwoordig vaak een volledige warmtepomp en deze wordt uit het zicht geplaatst. Ze hebben een hoog rendement en kunnen één ruimte koelen. Deze airco is al vaker genoemd en lijkt enorm op de split unit. Het grootste verschil is dat de multisplit meerdere ruimtes verkoelt of verwarmt. De airco heeft namelijk één buitenunit, maar meerdere binnen units.