We zoeken verduurzaming al gauw op in zonnepanelen, isolatie of het plaatsen van een warmtepomp. Maar er zijn nog meer methodes, zo kan vloerverwarming ook helpen bij het verduurzaming van je woning. Hieronder lees je meer over vloerverwarming.

Hoe kan vloerverwarming helpen bij verduurzaming?

Vloerverwarming is een systeem waarbij warmwaterleidingen of elektrische verwarmingselementen onder de vloer worden geplaatst. In plaats van traditionele radiatoren, verspreidt vloerverwarming gelijkmatig warmte door de hele ruimte. Dit heeft een aantal voordelen op het gebied van duurzaamheid:

 • Energie-efficiëntie: vloerverwarming werkt over het algemeen op lagere temperaturen.  Hierdoor verbruik je minder energie voor het verwarmen van de woning. Dit betekent dat je energierekening lager zal uitvallen.
 • Betere warmteverdeling: omdat vloerverwarming de warmte gelijkmatig door de kamer verspreidt, zijn er minder koude plekken in huis. Hierdoor hoef je minder te stoken om de hele ruimte comfortabel warm te houden.
 • Minder luchtcirculatie: traditionele radiatoren kunnen luchtcirculatie veroorzaken, wat stof en allergenen kan verspreiden. Vloerverwarming doet dit niet, waardoor de luchtkwaliteit in huis verbetert.
 • Lagere CO2-uitstoot: doordat vloerverwarming minder energie verbruikt, vermindert het de CO2-uitstoot. Zo lever je een positieve bijdrage aan het verminderen van je ecologische voetafdruk.

Wat kost het plaatsen van vloerverwarming?

Nu je de voordelen van vloerverwarming kent, wil je misschien weten wat het kost om het te laten plaatsen. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type vloerverwarming en de grootte van de ruimte. Hier zijn enkele prijsvoorbeelden, inclusief materialen, montage en BTW:

 • Tot 20 m2: €775,- voor matten / €750,- voor infrezen
 • Tot 40 m2: €950,- voor matten / €850,- voor infrezen
 • Tot 60 m2: €1.200,- voor matten / €990,- voor infrezen
 • Tot 80 m2: €1.400,- voor matten / €1.100,- voor infrezen
 • Tot 100 m2: €1.640,- voor matten / €1.250,- voor infrezen

Waar moet je op letten bij het plaatsen van vloerverwarming?

Als je van plan bent om vloerverwarming te laten installeren, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Hieronder gaan we dieper op deze punten in.

Het type vloerverwarming

Er zijn twee hoofdtypen vloerverwarming: elektrische vloerverwarming en warmwater vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming wordt vaak gebruikt bij renovaties vanwege de dunne opbouwhoogte. Warmwater vloerverwarming daarentegen werkt samen met je centrale verwarmingssysteem en is een uitstekende keuze voor nieuwbouwprojecten.

Isolatie

Zorg ervoor dat de vloer goed geïsoleerd is voordat je vloerverwarming laat plaatsen. Een goede isolatie voorkomt warmteverlies naar de grond en zorgt ervoor dat de warmte omhoog in de kamer wordt gestuurd.

Vloerkeuze

Niet alle vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Tapijt kan bijvoorbeeld de warmte blokkeren, terwijl tegels juist de warmte goed kunnen geleiden. Raadpleeg altijd een expert om de juiste vloerkeuze te maken. Bij de juiste vloer zal deze in de meeste gevallen toch ook moeten worden verwijderd.

Verwijderen van de vloer: een belangrijke stap

Een specialist moet vaak vloeren verwijderen voordat er vloerverwarming geplaatst kan worden. Bij het infrezen van de leidingen worden er sleuven in de vloer gemaakt waarin de leidingen worden geplaatst. Bij dit proces kan de bestaande vloer beschadigen, wat betekent dat je een nieuwe vloer moet leggen.  Het is dus belangrijk een specialist in te schakelen voor het verwijderen van je vloer. Houd hier rekening mee bij het plannen van de kosten en de duur van het project. Hier zijn enkele belangrijke stappen die een vloerverwarming specialist kan nemen om de klus te klaren:

  1. Inspectie en voorbereiding: een ervaren specialist zal eerst de bestaande vloer inspecteren om te bepalen welke materialen er gebruikt zijn en hoe deze het beste kunnen worden verwijderd. Indien nodig zal de specialist de vloer voorbereiden door meubels te verplaatsen en andere voorzorgsmaatregelen te treffen om de omringende ruimte te beschermen.
  2. Verwijderen van de vloer: afhankelijk van het vloertype kan de specialist verschillende methoden toepassen om de vloer te verwijderen. Bij vloeren zoals tegels of laminaat kan het nodig zijn om deze voorzichtig los te wrikken en te verwijderen. 
  3. Lijmresten vloer verwijderen: bij vloeren met lijmresten zal de specialist speciale gereedschappen en oplosmiddelen gebruiken om lijmresten te verwijderen zonder de ondervloer te beschadigen.
  4. Voorbereiding voor vloerverwarming: na het verwijderen van de vloer zal de specialist de ondervloer grondig reinigen en eventuele oneffenheden of beschadigingen herstellen om een glad en vlak oppervlak te creëren voor het plaatsen van de vloerverwarming.
  5. Plaatsen van vloerverwarming: met de oude vloer verwijderd en de ondervloer voorbereid, kan de specialist beginnen met het plaatsen van de vloerverwarming. De leidingen worden nauwkeurig aangebracht, of bij elektrische vloerverwarming worden de verwarmingselementen zorgvuldig geïnstalleerd.
  6. Nieuwe vloer Leggen: nadat de vloerverwarming is geïnstalleerd, zal de specialist een nieuwe, of de oude, vloer leggen. Hierbij wordt rekening gehouden met het vloertype dat het beste past bij je behoeften en de vloerverwarmingssystemen.