Een airco installeren: info & voordelen

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een airco. Naast het bieden van verkoeling bij tropische temperaturen, kan een airco ook gericht verwarmen. Wist je dat je daardoor op je energierekening kan besparen? Daarnaast heb je altijd schone, frisse lucht in huis en gaat de installatie snel en zonder verbouwing. In dit artikel lees je alles over een airco installeren, de kosten en de voordelen.

Airco installeren: werkwijze

Zoals je net al hebt gelezen verloopt de installatie van een airco snel en zonder verbouwing. Op de afgesproken dag komt de airco installateur bij je langs.

De werkwijze van het installeren van een airco is als volgt:

 • Voorbereiding: voordat de nieuwe airco geplaatst kan worden, moeten voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd. De voorbereiding bestaat uit een controle en eventuele uitbreiding van de meterkast. Een airco moet namelijk worden aangesloten op een aparte groep. Wanneer dit klaar is, bepaald de airco installateur samen met jou wat de beste plek is voor de airco.
 • Binnenunit plaatsen: een airco heeft altijd een binnenunit. De eerste stap is het monteren van de binnenunit: deze wordt met een speciale beugel aan de muur gemonteerd. De airco installateur zorgt ervoor dat de binnenunit waterpas bevestigd wordt.
 • Boorgat maken: de volgende stap is het maken van een boorgat. Het boorgat van ongeveer 65 mm is voor de afvoer of de buitenunit.
 • Buitenunit plaatsen: heb jij gekozen voor een airco met buitenunit? Dan is het nu tijd voor het plaatsen van de buitenunit: ook deze wordt met behulp van een beugel, waterpas aan de muur gemonteerd.
 • Airco aansluiten: tot slot wordt de airco door de airco installateur aangesloten. De binnen- en de buitenunit komen met elkaar in verbinding. Het systeem start op, de airco wordt gevuld met koelmiddel en goed afgesteld. Daarna krijg jij een korte uitleg over de bediening van de airco.

Ben jij op zoek naar meer informatie over het installeren van een airco? Neem dan een kijkje op deze website!

Welke soort airco’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten airco’s:

 • Mobiele airco: een mobiele airco is makkelijk te verplaatsen, goedkoop in aanschaf en heeft geen installatie nodig. Een mobiele airco heeft veel nadelen: hoge verbruikskosten door niet efficiënt koelen veel lawaai en er moet altijd een afvoerslang naar buiten hangen.
 • Split airco: een split airco is een vaste airco met een binnen- en buitenunit. Het voordeel van een split airco is dat deze geluidsstil is en efficiënt koelt. Het enige nadeel is dat je installatiekosten moet betalen.
 • Multi split airco: een multi split airco bestaat uit één binnenunit en meerdere buitenunits. Hij is geschikt voor het koelen van meerdere ruimtes of zelfs verdiepingen. Ook voor een multisplit airco betaal je installatiekosten. Daarnaast is een nadeel dat je leidingen door je hele huis moet laten aanleggen.
 • Airco zonder buitenunit: zoals de naam al zegt heeft deze airco alleen een binnenunit en loop de afvoerleiding naar buiten. Dit type airco is goedkoop qua installatiekosten en in de aanschaf. Het nadeel is dat je binnenunit een stukje groter is en dat deze wat meer lawaai maakt.

Wat kost een airco installeren?

De prijs voor het installeren van een airco hangt van verschillende factoren af. Als eerste speelt het soort airco een grote rol, net als de grootte en de isolatiewaarde van de ruimte. Dit bepaald namelijk het benodigde vermogen. Tot slot speelt het gekozen merk en de kosten van de installateur een rol in de totaalkosten.

Een split airco kost gemiddeld €1.250.- tot €2.000,-. De installatiekosten van een split airco liggen rond de €350,- en €400,-.  Wil je liever een multi split airco? Een multi split airco kost gemiddeld €1.250,- tot €2.800,-. De installatiekosten zijn dan €600,- tot €650,-. Voor een airco zonder buitenunit betaal je gemiddeld €1.400,- tot €2.200,-. Houd rekening met €450,- tot €500,- aan installatie kosten.

Wat zijn de voordelen van een airco?

Het laten installeren van een airco brengt vele voordelen met zich mee:

 • Het klimaat wordt steeds warmer, waardoor je jaarlijks meer tropische dagen hebt. Een airco houdt je woning heerlijk koel.
 • In de winter kan een airco je woning heel efficiënt verwarmen, mede ook omdat je ruimtes individueel kunt verwarmen.
 • Je hebt dus het hele jaar door een aangename binnen temperatuur!
 • Wanneer je een airco hebt, heb je de hele dag door frisse lucht in huis. Een airco zuivert de lucht waardoor de luchtkwaliteit verbeterd.