Wanneer je voor zonnepanelen kiest, dan wil je daar het maximale uithalen. Wanneer je zonnepanelen koopt, dan wil je namelijk zorgen dat de opgewekte energie jouw energiekosten zoveel als mogelijk kan drukken. De zonnepanelen opbrengst bij Zonduurzaam.nl berekenen kan helpen. Daarnaast vind je hier nog enkele andere tips die je verder kunnen helpen. Zo kan je er nog meer uithalen na het plaatsen.

Werken met eigen stroom

De beste manier om het maximale uit de zonnepanelen te halen is door de opgewekte stroom zelf te gebruiken. Het is vaak zo dat je op piekmomenten wel opwekt, maar nauwelijks verbruikt. In dat geval is het slim om dus meer apparaten overdag te gaan gebruiken. Denk aan de wasmachine of de vaatwasser. Die gebruik je als de zon vol schijnt. Dit is juist veel slimmer dan de dalmomenten gebruiken zoals je dat vroeger gewend was. Sla de opgewekte stroom desnoods op in een batterij.

Meer elektrisch gaan doen

Goed profiteren van de zonnepanelen kan ook door meer elektrisch te gaan doen. Wie bijvoorbeeld nog op gas kookt, kan er goed aan doen om voor elektrisch koken te kiezen. Tuinmachines die nog op benzine werken zijn ook te vervangen door elektrische modellen. Al deze investeringen zijn, net als de zonnepanelen zelf, gemakkelijk terug te verdienen. Dat maakt de keuze om voor deze investeringen te gaan dus eigenlijk ook niet lastig.

Meer kennis van energieverbruik

Ook een goede stap is het inzicht verkrijgen in het eigen energieverbruik. Wanneer je weet wat je verbruikt op welk moment, dan kan je daar ook beter op inspringen. Dit helpt je om precies te bepalen wanneer je gas en elektra gebruikt en waar dus de kansen voor je liggen. Zo kan je bijvoorbeeld apparaten na elkaar in plaats van naast elkaar gebruiken. Ook kan je sluipverbruik beter meten. 

De plaatsing van de zonnepanelen

Het is ook altijd goed om naar de plaatsing te kijken. Het lijkt alsof het zuiden de enige optie is. Dit hoeft echter niet zo te zijn. De energie van panelen op het oosten of westen wordt vaak efficiënter gebruikt. De opbrengst is lager, maar de productie ervan sluit beter aan op de momenten van verbruik. Zonnepanelen op het zuiden hebben om 12:00 hun piekmoment, maar dan verbruik je juist weinig, bijvoorbeeld omdat je op je werk zit. Dit kan dus veel beter wanneer je panelen op het oosten of westen gericht hebt.