Bedrijven en organisaties hebben te maken met meerdere vaste lasten. Eén van de grootste kostenposten zijn de maandelijkse energiekosten. Het beheren van het energieverbruik is dan ook een belangrijke factor voor economisch succes. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met verantwoord ondernemen. Hierbij kan gedacht worden aan het verminderen van het energieverbruik door bedrijfsprocessen efficiënter in te richten. Maar hoe zorgt u er nou voor dat u op een efficiënte manier omgaat met uw energie? Waar kunt u besparen op uw energiekosten? En welke mogelijkheden zijn er om te verduurzamen binnen uw organisatie? In dit artikel vertellen we alles wat u moet weten over grootverbruik energie.

Grootverbruik energie: energie voor bedrijven

Grootverbruik energie verwijst naar de hoeveelheid elektriciteit en gas die er verbruikt wordt. Zo is er door de overheid een bepaalde grens vastgesteld bij het verbruik van energie. Op het moment dat u deze grens overschrijdt, dan valt u onder de grootverbruikers. Het verschil tussen groot- en kleinverbruikers zit hem in de capaciteit van de energieaansluiting. Een grootverbruiker heeft een elektriciteitsaansluiting die groter is dan 3×80 ampère (vanaf 100.000 kWh) en een gasaansluiting die meer dan 40 m3 normaal per uur doorlaat.

Besparen door slim energie in te kopen 

De energiemarkt is een bewegende markt. De inkoopprijzen voor energie veranderen constant. Voor grootverbruikers hebben deze prijsveranderingen veel impact op de energierekening. Zo kunt u honderden tot duizenden euro’s besparen door op het juiste tijdstip uw energie in te kopen. Het constant in de gaten houden van de energiemarkt kost veel tijd en energie. Het kan daarom verstandig zijn om deskundig advies te vragen bij partijen die dagelijks de energieprijzen in de gaten houden. Zo zijn er verschillende energieleveranciers die u kunnen helpen bij uw inkoopstrategie. Ook zijn er verschillende apps beschikbaar die u direct inzicht geven in de actuele energieprijzen. Hiermee kunt u snel beslissingen maken en op een slimme manier energie inkopen.

Verduurzaam uw organisatie 

Een andere manier om op uw energierekening te besparen, is door uw organisatie te verduurzamen. Dit zorgt voor een lagere energierekening én het is ook nog eens goed voor het milieu. Het verduurzamen van uw organisatie kan op verschillende manieren. Het is handig om te beginnen met te kijken waar u uw energieverbruik kunt terugdringen. Als u dit in kaart heeft gebracht en heeft doorgevoerd in uw processen, kunt u kijken naar duurzame oplossingen om zelf elektriciteit op te wekken. Voorbeelden van deze oplossingen zijn zonneparken of windmolens. Dit zijn vaak wel flinke investeringen. U kunt er ook voor kiezen om groene stroom af te nemen bij een energieleverancier. Zo draagt u ook een steentje bij aan een beter milieu. 

Wat zijn de prijzen voor grootverbruik energie?

De energietarieven voor grootverbruik energie verschillen per situatie. Deze prijzen zijn opgebouwd uit een aantal onderdelen, zoals aansluitingskosten, leveringskosten, toeslagen, heffingen en kosten om gebruik te kunnen maken van het netwerk. Daarnaast zijn er ook partijen die naast het leveren van energie ook een uitgebreid pakket aan diensten aanbieden, zoals het geven van advies voor verduurzamen of voor het inkopen van energie. Voor exacte tarieven kunt u het best een offerte op maat aanvragen. 

Hoe staat het er voor met uw energiebeheer strategie? 

Er zijn diverse strategieën die u als grootverbruiker van energie kunt toepassen om uw energieverbruik te beheren. Door regelmatig audits uit te voeren, op een slimme manier uw energie in te kopen, uw bedrijfsprocessen te verduurzamen en gebruik te maken van slimme technologieën, kunt u uw energiekosten verlagen en uw duurzaamheidsdoelen bereiken. Hoe staat het er voor met uw energiebeheer strategie? Begin vandaag nog met het optimaliseren van uw strategie.