Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk thema. Mensen vinden het steeds belangrijker om duurzame keuzes te maken, zowel in hun persoonlijke als in hun professionele leven. Zo kopen ze bijvoorbeeld producten die meer milieuvriendelijk zijn en proberen ze hun huis te verduurzamen. Je huis verduurzamen kan op verschillende manieren, zoals bijvoorbeeld door de isolatie te verbeteren of zonnepanelen te laten installeren. Maar wist je dat je je huis ook kan verduurzamen met een dakgoot? Hoe dat precies zit, lees je in deze blog!

Een dakgoot en het hemelwaterafvoersysteem

Een dakgoot is onderdeel van het hemelwaterafvoersysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat het regenwater afgevoerd wordt van je huis. Een dakgoot is hier een belangrijk onderdeel van, omdat deze het regenwater opvangt en afvoert naar een regenton of andere afvoer. Daarnaast is er ook een regenpijp nodig om het water af te voeren naar de regenton. Heb je geen regenton? Geen probleem! Sommige mensen kiezen ervoor om het regenwater om te leiden naar een put.

De voordelen van een dakgoot

De meeste mensen denken bij een dak aan iets dat dient om regen en sneeuw buiten het huis te houden. Dit is zeker een belangrijke functie van een dak, maar niet de enige. Een dak dient ook als afvoersysteem voor regenwater. Dit is waar een dakafvoer, of dakgoot, om de hoek komt kijken. Een dakgoot vangt het water dat op het dak valt op en leidt het weg van het gebouw. Dit beschermt de fundering van het huis tegen schade door water en houdt de binnenkant van het huis droog. Daarnaast is een dakgoot een uitstekend middel om je huis mee te verduurzamen. Hoe dat precies zit, lees je hieronder.

Duurzamer met een dakgoot

Een dakgoot is een uitstekend middel om je huis te verduurzamen. Dakgoten vangen namelijk regenwater op. Als je je dakgoot met een regenpijp aan laat sluiten op een regenton, kun je dit water gebruiken in je tuin. In een land als Nederland, waar als we aan iets genoeg hebben, dat wel regenwater is, is dat erg goed nieuws! Zo kun je de planten in je tuin water geven met regenwater. Wist je bovendien dat regenwater beter voor je tuin- en kamerplanten is dan kraanwater?

Vanuit de dakgoot naar je planten

Regenwater uit de dakgoot is beter voor je planten dan kraanwater. Dit komt doordat regenwater minder hard is dan kraanwater. Hard water is water dat kalk bevat, dat je planten niet nodig hebben. Regenwater bevat geen kalk en is daardoor beter voor je planten. Daarnaast zitten er ook minder mineralen in regenwater, wat juist beter is voor je planten! Alle overige mineralen uit kraanwater blijven in de potgrond zitten, waardoor deze zuurder wordt. Met een dakgoot verduurzaam je dus niet alleen je huis, maar zorg je ook nog eens beter voor je planten!