Het verduurzamen van de woning is een actueel en populair onderwerp. Met de alsmaar stijgende energiekosten en de onzekerheden rondom de tarieven maakt dat een hoop mensen actief aan het nadenken zijn hoe zij hun bestaande woning kunnen verduurzamen. In dit artikel worden een aantal manieren beschreven om de woning te verduurzamen. Sommige aanpassingen lenen zich prima als een doe het zelf klus, maar voor de wat meer ingrijpende maatregelen kan je beter een klusjesman inschakelen.

Waar leidt verduurzaming toe?

Verduurzaming van een woning houdt in dat er maatregelen worden genomen om de energie-efficiëntie te verhogen met als gevolg dat de CO2-uitstoot wordt verminderd. Hierdoor wordt niet alleen het milieu gespaard, maar kan het ook leiden tot lagere energiekosten voor de woningeigenaar. Er zijn diverse woningaanpassingen die kunnen bijdragen aan verduurzaming van een woning.

Manieren om te verduurzamen

Het isoleren van de woning is een van de eerste maatregelen die naar voren komt in de verduurzaming van de woning. Dit kan worden bereikt door de isolatie van de woning te verbeteren. De grootste impact wordt gemaakt door middel van het aanbrengen van vloerisolatie, dakisolatie of spouwmuurisolatie. Door de isolatie te verbeteren, wordt er minder energie verbruikt om de woning warm te houden, waardoor de energiekosten lager zullen zijn.

Vervangen van verwarmingssystemen

De vervanging van oude verwarmings- en ventilatiesystemen dragen bij aan de verduurzaming van een woning. Er zijn diverse moderne verwarmings- en ventilatiesystemen beschikbaar die zeer energie-efficiënt zijn, zoals warmtepompen en zonneboilers. Deze systemen gebruiken hernieuwbare energiebronnen om de woning te verwarmen, waardoor de CO2-uitstoot wordt verlaagd. Voor het vervangen van een CV door bijvoorbeeld een waterpomp kan je het beste een klusjesman inschakelen.

Plaatsen van zonnepanelen

Dit kan helpen om de energiekosten te verlagen en de CO2-uitstoot te verminderen, omdat de woning gebruikt maakt van hernieuwbare energie. Daarnaast is het plaatsen van zonnepanelen nog steeds een interessante investering die zich binnen een termijn van 5 tot 7 jaar laat terugverdienen.

Vervangen van het de ramen en kozijnen

Het vervangen van de bestaande ramen en bestaande kozijnen kan een enorme impuls geven aan de verduurzaming van de woning. Door gebruik te maken van HR +++ glas en kunststof kozijnen zal de woning beter geïsoleerd worden , waardoor enerzijds de warmte beter in huis blijft hangen in de winter en anderzijds het huis minder snel zal opwarmen in de zomer.

Overige kleine aanpassingen

Ten slotte kan de woning ook nog verduurzaamd worden door middel van een aantal eenvoudige en makkelijk te realiseren maatregelen. Denk hierbij aan het plaatsen van radiatorfolie waardoor de warmte beter wordt teruggekaatst in de woning. Een andere eenvoudige oplossing is het plaatsen van tochtstrips rondom bepaalde kozijnen. Hierdoor blijft de kou beter buiten. Dit is een eenvoudige doe het zelf klus die meteen al effect heeft.