Ramen vervangen door isolatieglas

Met de stijgende gas- en elektraprijzen zoeken we allemaal naar alternatieven om de prijzen te drukken. We denken al gauw aan het isoleren van daken, het installeren van een warmtepomp of het installeren van zonnepanelen. Maar er is nog een optie: isolatieglas laten plaatsen. 

Welke soorten isolerend glas zijn er?

Er was een tijd dat dubbel glas de beste optie was, maar inmiddels is er flink wat veranderd in de wereld van glaswerk. We hebben nu extra dikke glassoorten die meer isolatie bieden. Dit zorgt er voor dat de kou minder snel het huis binnen kan dringen, maar ook dat de warmte niet zo snel ontsnapt. Kortom: isolatieglas is een uitstekend antwoord op hoge gasprijzen.

Wanneer we het hebben over isolatieglas hebben we het over de volgende soorten:

  • HR glas: HR glas wordt vaak aangeduid in hoeverre het isolerend werk. Je ziet regelmatig termen zoals HR++ langskomen. HR++ glas is eigenlijk ook gewoon dubbel glas, maar hierin zit een speciale coating met isolerend glas tussen de platen. Hierdoor heeft het een hoge isolerende waarde.
  • Triple glas: triple glas kan je zien als dubbel glas, maar met een extra plaat. Dit zie je soms terug als triple glas, maar ook als HR+++. Triple glas heeft drie glasplaten die dezelfde coating en isolerend gas bevat als HR++ glas.
  • Vacuüm glas: ook dit is een vorm van dubbel glas. Het heeft dezelfde isolerende waarde als HR+++, of triple glas, maar is een stuk dunner.

Welke glassoort je kiest is afhankelijk van in hoeverre je de woning wil isoleren, maar ook wat je budget is. Triple glas is duurder dan HR++, waar vacuüm glas weer duurder is dan triple glas.

isolatieglas

Wat kost isolatieglas?

De kosten van isolatieglas laten plaatsen bestaat uit de materiaalkosten, vaak per vierkante meter, de arbeidskosten van de glaszetter en overige kosten, zoals voorrijkosten. 

Dubbel glas laten plaatsen kost €125,- per m² en HR glas €130,- per m². Voor HR+ glas moet je rekenen op €135,- per m² en HR++ glas €140,- per m². De meest isolerende optie, HR+++ glas kost gemiddeld €180,- per m².

Vacuümglas is duurste optie: met een gemiddelde van €310,- per vierkante meter.

Kosten isolatieglas

Glassoort Materiaalkosten per m² glas Arbeidskosten glaszetter Overig (o.a. voorrijkosten) Totaalprijs per m²*
Dubbel glas €65,- €50,- €10,- €125-,
HR glas €70,- €50,- €10,- €130,-
HR+ glas €75,- €50,- €10,- €135,-
HR++ glas €80,- €50,- €10,- €140,-
HR+++ glas €120,- €50,- €10,- €180,-

Bron tabel: Glashandel Gids

Waarom kiezen voor isolatieglas?

Eigenlijk spreekt dit voor zich: ramen met isolerende waarde zorgen ervoor dat de verwarmingsinstallatie minder vaak, of een standje lager aangezet moet worden. Hierdoor bespaar je jaarlijks flink op je gasrekening.

Los van de isolerende waarde draag je dan ook bij aan een beter milieu en verhoog je de waarde van je woning. In alle gevallen is het laten plaatsen van isolerend glas een goed.