Je woning isoleren: wat is de beste isolatie?

Het isoleren van je woning wordt steeds belangrijker. De gasprijzen zijn enorm gestegen, waardoor de energierekening hoog is. Ook is verduurzaming een belangrijk onderwerp in de maatschappij. Met goede isolatie zorg je ervoor dat er weinig warmte verloren gaat. Hierdoor is de woning beter in staat de temperatuur vast te houden en hoef je dus minder gas te verbruiken. Ook in de zomer is je woning beter in staat de hitte buiten de deur te houden. Maar voor welke isolatie kies je? In dit artikel lees je wat de beste isolatie is!

spouwmuurisolatie

Soorten isolatie

Er zijn veel mogelijkheden wat betreft isolatie. Zo kun je ervoor kiezen om je dak of muur te laten isoleren. Maar, je hebt nog veel meer mogelijkheden!

 • Spouwmuurisolatie: woningen die gebouwd zijn na 1920 hebben een spouw. Dit is een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Deze ruimte is ongeveer tussen de 4 en 6 cm breed en dus ideaal om te laten isoleren.
 • Muurisolatie: heb je een woning zonder spouw, of is alleen het isoleren van de spouw onvoldoende? Dan is muurisolatie een goede optie. Bij muurisolatie wordt het isolatiemateriaal tegen de binnenmuur geplaatst. Dit wordt afgewerkt met een voorzetwand.
 • Gevelisolatie: bij gevelisolatie wordt de buitenmuur geïsoleerd. Net zoals bij muurisolatie wordt het isolatiemateriaal tegen de gevel geplaatst. Dit wordt afgewerkt met gevelbekleding. Voor gevelisolatie heb je een vergunning nodig omdat de aanblik van je woning veranderd.
 • Vloerisolatie: vloerisolatie kan op twee manieren: aan de bovenkant en aan de onderkant. Wanneer je de bovenkant van de vloer gaat isoleren, wordt het materiaal onder de vloer geplaatst. Kies je voor vloerisolatie aan de onderkant? Dit wordt op dezelfde manier gedaan. Wist je dat het isoleren van de vloer al snel 4 graden verschil oplevert?
 • Kruipruimte-isolatie: iedere woning heeft een kruipruimte. Deze ruimte zit onder de vloer. Het is mogelijk om deze te isoleren.
 • Dakisolatie: net als vloer isolatie, is ook dakisolatie mogelijk op twee manieren. Zo kun je ervoor kiezen om de binnenkant van je dak te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt tegen balken geplaatst en afgewerkt met wandplaten. De buitenkant van je dak kun je alleen isoleren wanneer de complete dakbedekking is verwijderd. Het isolatiemateriaal wordt dan onder de dakbedekking in de dakconstructie geplaatst.
 • Isolatieglas: tot slot is het mogelijk de ramen te isoleren met isolatieglas. Alle types HR-glas hebben een goede isolatiewaarde.

Op zoek naar meer informatie? Neem dan eens een kijkje op Kooyisolatie.nl!

dakisolatie

Soorten isolatiemateriaal

Naast verschillende manieren van isoleren, zijn er ook verschillende soorten isolatiemateriaal. Iedere soort heeft voor- en nadelen. De isolatiewaarde van het materiaal wordt uitgedrukt in W/m²K. De vuistregel is: hoe lager, hoe hoger de isolatiewaarde.

 • Purschuim: het voordeel van purschuim is dat er weinig kieren overblijven. Pur is een vloeistof die uitzet en uithard op de plek waar het wordt aangebracht. De isolatiewaarde is dus erg hoog: 0,023 W/m²K.
 • Glaswol: heb je niet zo’n groot budget? Dan is glaswol een goede optie. Het heeft een prima prijs-kwaliteit verhouding. De isolatiewaarde is 0,034 W/m²K.
 • Steenwol: steenwol is gemaakt van vulkanisch gesteente, basalt is de naam. Het voordeel van steenwol is dat het erg lang mee gaat. De isolatiewaarde varieert tussen de 0,032 en 0,040 W/m²K.
 • EPS-parels: EPS-parels zijn kleine bolletjes gemaakt van piepschuim. EPS is verkrijgbaar in verschillende varianten: de zwarte hebben de hoogste isolatiewaarde van 0,034 W/m²K.
 • Isolatieplaten: tot slot zijn er isolatieplaten verkrijgbaar die gemaakt zijn van verschillende materialen. Deze hebben een isolatiewaarde tussen de 0,021 en 0,026 W/m²K.

isolatiemateriaal

Wat is de beste keuze?

Er zijn veel verschillende manieren om te isoleren. De meest ideale situatie is natuurlijk wanneer je de muren, het dak en de vloer hebt geïsoleerd en isolatieglas hebt laatsten plaatsen. Vaak is dit niet het geval. Qua manieren van isoleren is geen enkele manier de beste. Ze dragen allemaal stuk voor stuk bij aan het verduurzamen van je woning en het laag houden van de energierekening. Het soort isolatiemateriaal kan wel verschil maken.

Welk isolatiemateriaal is dan het beste?

Laten we voorop stellen dat ook hier geldt dat de locatie en de manier van plaatsen een belangrijke rol speelt. Toch zijn onder vrijwel alle omstandigheden de beste materialen:

 • Glaswol
 • Steenwol
 • EPS-parels