Je woning verduurzamen met zonnepanelen: een goede en milieuvriendelijke investering!

Zonnepanelen zijn een duurzame en kostenbesparende investering voor nu en voor in de toekomst. De overheid heeft als klimaatdoel dat huizen na 2050 alleen nog maar op een duurzame manier energie mogen opwekken, om CO2-uitstoot zo veel mogelijk te beperken. Met zonnepanelen word je je eigen groene energieleverancier. Dit is milieuvriendelijk en zo ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Bovendien zorgt deze duurzame manier van energie winnen voor een lagere energierekening. Ontdek in dit artikel alle voordelen van het verduurzamen van je woning met zonnepanelen.

zonnepanelen

Met een positief energielabel wordt je huis meer waard

Tegenwoordig is een energielabel dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is erg belangrijk voor potentiële huurders of kopers. De aanschaf van zonnepanelen verhoogt de WOZ-waarde, wat ervoor zorgt dat je huis meer waard is en aantrekkelijker wordt op de woningmarkt, mocht je je huis in de toekomst willen verkopen of verhuren. Dit energielabel wordt bepaald op basis van factoren zoals hoe oud het huis is, het woonoppervlak, en woningtype.

Ook spelen de maatregelen om het huis te verduurzamen een belangrijke rol voor het energielabel. Hieronder vallen eigenschappen als dubbel glas of enkel glas, isolatiesystemen en zonnepanelen. Met de zonnepanelen wordt je energielabel hoe dan ook gunstiger, omdat je zelf groene stroom opwekt.

Financiële voordelen zoals Btw-teruggave en salderen

Naar aanleiding van de klimaatplannen van de overheid, kun je naast het besparen op je energierekening ook profiteren van andere interessante financiële voordelen: Je ontvangt altijd de BTW terug van de aanschafkosten en de installatiekosten voor de panelen van de belastingdienst.

Daarnaast kun je wanneer je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt, de resterende elektriciteit die je hebt gewonnen aan het eind van het jaar teruggeven aan het energienet. De kosten die je hiervoor terugkrijgt worden verrekend met het bedrag dat je moet betalen. Dit heet salderen.

Laat je zonnepanelen installeren in de winter en haal er maximaal voordeel uit

Je wil natuurlijk optimaal profiteren van zoveel mogelijk opbrengst. Aangezien in de lente en zomer meer zonuren zijn, is het daarom voordelig om ze voor de zonnige seizoenen te laten installeren. Zo haal je er maximaal voordeel uit en win je de meeste energie.

In de herfst en winter wek je overigens ook groene energie op, maar uiteraard minder dan tijdens de zonnige langere dagen.

zonnepaneel

Betere kwaliteit zonnepanelen door verbeterde techniek

De laatste jaren is de kwaliteit van zonnepanelen veel beter geworden en is de aanschafprijs minder hoog dan toen ze nog maar net in opmars waren. Omdat er meer vraag naar is en zonnepanelen zijn gestegen in populariteit wordt de techniek tijdens de productie steeds meer geoptimaliseerd. Zowel de panelen als de omvormers zijn efficiënter en degelijker geworden in kwaliteit. Bovendien is het rendement veel hoger geworden dan aan het begin.

Ze leveren meer op in kortere tijd. Een keurmerk waar je op moet letten wanneer je in Nederland zonnepanelen wil aanschaffen is het TUV keurmerk. Zij testen of het vermogen dat vermeld wordt volledig overeenkomt met de realiteit.

Lees hier meer over hoe je het beste alles uit je zonnepanelen kan halen. Benieuwd naar de beste zonnepanelen op dit moment? Dat lees je op deze pagina.