Steeds meer mensen zijn op zoek naar een duurzame, betaalbare oplossing voor de almaar stijgende energiekosten en stookkosten. Het is ook niet verwonderlijk, want de kosten hiervoor blijven maar omhoog gaan. Een van de alternatieven die hiervoor steeds vaker wordt gebruikt is de zogeheten infrarood verwarming. Maar wat is infrarood verwarming precies en is het daadwerkelijk een duurzame, betaalbare oplossing?

Wat houdt infrarood verwarming in?

Infraroodverwarming is een technologie waarbij infrarode straling wordt gebruikt om ruimtes op te warmen. Infrarode straling is een vorm van elektromagnetische straling die wordt geproduceerd door warmtebronnen, zoals de zon. Dit type straling wordt gebruikt om direct de objecten in een ruimte op te warmen, in plaats van de lucht. Zo zorgt het meteen voor een sfeervolle woning.

Deze soort verwarming wordt vaak gebruikt in binnenruimtes, zoals bijvoorbeeld woningen en kantoren.

Infraroodverwarming wordt wel gezien als een efficiënte manier van verwarmen, omdat het direct de objecten en personen in een ruimte opwarmt. Zo is het sneller warm in een ruimte en voelen de mensen die hier aanwezig zijn zich ook meteen een stuk comfortabeler.

Welke soorten infraroodverwarming zijn er te krijgen?

Er zijn verschillende soorten infraroodverwarming beschikbaar. Denk daarbij bijvoorbeeld aan infraroodpanelen, infraroodstralers en infraroodplafonds. Deze systemen worden daarbij aangedreven door verschillende energiebronnen, zoals elektriciteit, gas of zonne-energie. Deze soorten infraroodverwarming kunnen door het hele huis worden gebruikt. In de woonkamer bijvoorbeeld, maar ook voor slaapkamer of in de badkamer is het een goed alternatief.

Maar is infraroodverwarming ook echt duurzamer?

De vraag is dan natuurlijk: is infraroodverwarming daadwerkelijk die duurzame en betaalbare oplossing waar veel mensen naar op zoek zijn? Infraroodverwarming kan zeker een duurzame oplossing zijn, maar dat is afhankelijk van de energiebron die wordt gebruikt om de verwarming te produceren. Als de infraroodverwarming wordt aangedreven door hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen of windenergie, is het een duurzame oplossing. Anderzijds, als de infraroodverwarming wordt aangedreven door niet-hernieuwbare energiebronnen, kan het niet worden beschouwd als een duurzame oplossing. Let er daarbij op dat deze vorm van verwarming het beste werkt in een huis dat perfect is geïsoleerd. Is dit bij jou thuis allemaal geregeld, dan zorgt infraroodverwarming zeker voor een sfeervolle woning, of extra verwarming voor in de badkamer.