Houtpellets worden steeds vaker gebruikt als milieuvriendelijke en duurzame bron voor verwarming. Deze kleine, compacte korrels zijn afkomstig van samengeperst houtafval, zoals zaagsel en houtsnippers. De populariteit van houtpellets groeit vooral omdat ze een lagere koolstofvoetafdruk hebben dan traditionele fossiele brandstoffen.

De productie van houtpellets maakt efficiënt gebruik van hout dat anders als afval beschouwd zou worden. Hierdoor dragen ze bij aan een circulaire economie waarin afvalproducten worden omgezet in nuttige energiebronnen. Dit maakt houtpellets tot een aantrekkelijke optie voor zowel consumenten als bedrijven die op zoek zijn naar groenere energieoplossingen.

Wat zijn houtpellets?

Houtpellets zijn cilindervormige korrels die gemaakt worden door zaagsel en houtsnippers onder hoge druk samen te persen. Dit proces vindt plaats zonder het gebruik van toegevoegde chemicaliën, waardoor het eindproduct volledig natuurlijk is. De pellets zijn compact en uniform van vorm, wat ze ideaal maakt voor automatische verwarmingssystemen.

Deze pellets zijn ongeveer 1-3 cm lang en hebben een diameter van ongeveer 6 mm. Ze zijn speciaal ontworpen voor gebruik in pelletkachels en -ketels die een efficiënte en controleerbare verbranding van de brandstof mogelijk maken. Dit resulteert in een zeer efficiënte warmtebron die gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden is.

Wat zijn de voordelen van pellets?

Een van de grootste voordelen van houtpellets is hun hoge energiewaarde. Ze produceren een aanzienlijke hoeveelheid warmte met een relatief kleine hoeveelheid product. Dit maakt ze bijzonder energie-efficiënt in vergelijking met andere brandstoffen zoals houtblokken of steenkool.

Daarnaast bieden houtpellets een zeer schone verbranding. Ze bevatten weinig vocht en as, wat resulteert in minder uitstoot van schadelijke stoffen. Dit helpt de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en draagt bij aan een schonere lucht. Bovendien is het onderhoud van pelletkachels over het algemeen eenvoudiger dan dat van traditionele houtkachels.

Is met pellets verwarmen goedkoper dan met gas?

Houtpellets kopen is financieel aantrekkelijk, vooral als alternatief voor verwarming met gas. Afhankelijk van de regio en de beschikbaarheid van pellets kunnen de kosten aanzienlijk lager uitvallen. De initiële investering in een pelletkachel kan hoger zijn, maar de operationele kosten zijn vaak lager.

Subsidies voor hernieuwbare energie kunnen verder bijdragen aan de kosteneffectiviteit van pellets. In veel gebieden worden subsidies aangeboden om de overgang naar groenere energiebronnen te stimuleren, wat de aanschaf van een pelletkachel of ketel aantrekkelijker maakt.

Kosten houtpellets

Omschrijving Prijs*
Jaso Excellent houtpellets wit €455,-
Verba pellets €449,-
Agricola Austria €449,-
Vita Holz €449,-
Badger €449,-
German wit €499,-
Plospan bruin €399,-

*Prijs op basis van 1 pallet op basis van prijzen van Houtpellets-online.eu.