Duurzaam energie opwekken? Lees hier alle ins en outs van een zonneboiler!

Met een zonneboiler kun je op een duurzame manier, namelijk met zonne-energie warm water produceren. Dit bespaart veel energiekosten en is zeer klimaatvriendelijk. Bij een zonneboiler wordt het zonlicht opgevangen door een zonnecollector, en omgezet in thermische energie door middel van speciale vloeistof. Ontdek in dit artikel hoe een zonneboiler precies werkt en de ins en outs.

zonneboiler

Hoe werkt het systeem van een zonneboiler precies?

Op het dak worden een aantal zonnecollectoren geplaatst, die zonlicht opvangen en dit zonlicht via een speciaal soort warmtedragende vloeistof omzetten in warmte. Door buizen wordt het warme vloeistof naar het water in het voorraadvat afgevoerd en zo wordt dit water in het vat verwarmd.

Als je de kraan aandraait wordt dit warme water vanuit het voorraadvat daarnaartoe geleid. Wanneer het water weer afkoelt, gaat het proces opnieuw. Het vloeistof wordt teruggepompt naar de collector en wordt opnieuw warm. Soms is er te weinig warm water en dan wordt er gebruik gemaakt van de warmte in de naverwarmer. Dit is een soort reserve, waardoor je altijd warm water hebt.

Waarom is dit zo’n klimaatvriendelijke manier van energie opwekken?

Wanneer je via zonneboilers je groene energie opwekt, hoef je geen gebruik te maken van fossiele brandstoffen en bovendien is het geheel co2-neutraal. Zo investeer je in een betere toekomst door het verkleinen van je voetafdruk.

Op wat voor manieren is een zonneboiler kostenbesparend?

Een zonneboiler kost gemiddeld in aanschaf inclusief installatie rond de 3500 euro. De levensduur is rond de 25 jaar. Wanneer je hebt besloten deze investering te doen kun je allereerst profiteren van de zogenaamde ISDE-subsidie bij de aanschaf van bepaalde soorten zonneboilers. De bedragen die je terug krijgt liggen tussen de 1200 tot 2100 euro in 2022. Je bespaart daarnaast voor warm water ongeveer vijftig tot zestig procent op je energiefactuur.

Het terugverdienen van je investering duurt langer dan bij zonnepanelen. Na 8 a 10 jaar verdien je gemiddeld de kosten terug van een zonneboiler. Vanwege de verbetering van kwaliteit halen zonneboilers vandaag de dag wel hogere rendementen, dus het zal in de toekomst waarschijnlijk sneller gaan dat je je geld terugverdient.

zonneboilers

Zonneboiler combineren

Het is ook mogelijk om een zonneboiler te combineren met een cv-ketel. Dan kun je de leiding van de cv-ketel door het voorraadvat van de zonneboiler laten lopen, zodat het water via die plek eerst wordt voorverwarmd. Deze combi is efficiënter dan wanneer je alleen gebruik maakt van een standaard zonneboiler, omdat je ook het water voor de centrale verwarming (sanitair water) hier direct mee verwarmt en op temperatuur houdt.