Verduurzamen met domotica

Wist je dat je met domotica de elektrische apparaten in huis niet alleen kunt automatiseren, maar dat je hiermee ook je woning kunt verduurzamen? Verduurzaming is momenteel een belangrijk onderwerp binnen de maatschappij: steeds meer mensen gaan op zoek naar mogelijkheden om te verduurzamen. 

Met domotica bedien je alle elektrische apparaten in huis met één druk op de knop. Zo staan de apparaten nooit meer onnodig aan: je zet eenvoudig de verlichting boven uit terwijl je beneden zit. In dit artikel lees je meer over domotica en hoe je dit kunt inzetten om je woning te verduurzamen.

Wat is domotica?

Domotica is een samenvoeging van de woorden domus en tica. Domus betekent huis, en tica staat voor toegepaste wetenschap: de toegepaste wetenschap voor het huis dus. Andere termen die je vaak hoort zijn huisautomatisering of smart home.

Een domotica systeem wordt door een elektricien aangelegd. Vaak gebeurt dit tijdens het installeren van een nieuwe elektrische installatie. Een domotica systeem automatiseert dagelijkse handelingen, zoals het aan- en uitzetten van elektrische apparaten. Maar, je kunt hiermee ook elektrische apparaten voorprogrammeren, denk hierbij aan een timer op het koffiezetapparaat.

Een domotica systeem wordt, bedient vanuit een centraalpunt, wat voor extra gemak zorgt. Je hoeft niet naar boven of beneden te gaan om de lichten uit te zetten, je hoeft vanaf je werk niet meer naar huis omdat de verwarming nog aan staat en je zet de wasmachine vanaf waar je ook bent aan zodat deze klaar is wanneer je thuis komt.

Verduurzamen met domotica: hoe zit dat?

Behalve veel extra gemak zorgt domotica ook voor verduurzaming. Maar hoe werkt dat precies?

Omdat alle elektrische apparaten in huis vanaf één centraal punt bestuurt kunnen worden, is het een stuk makkelijker om energie te besparen. Deze apparaten hoeven namelijk niet meer onnodig aan te staan. Zo kun je aan het einde van je werkdag alvast de verwarming aanzetten: zo kom je thuis in een lekker warm huis, zonder dat de verwarming de hele dag aan heeft gestaan.

Ook de bediening van elektrische apparaten wordt geautomatiseerd.  Dit kan door middel van een timer: zo bepaal je vooraf hoe laat de verwarming, wasmachine of verlichting aan of uit gaat.

Op deze manier maak je het leven niet alleen een stukje makkelijker, maar bespaar je ook op je energierekening.

Wat kost domotica?

De prijs van een domotica systeem is afhankelijk van verschillende factoren. Desondanks is het een fabel dat domotica onbetaalbaar is: hoewel het systeem redelijk prijzig is, verdient het zichzelf ook weer terug doordat je bespaart op je energierekening.

De prijs voor domotica is afhankelijk van welke apparaten je wilt laten aansluiten, de manier van bediening en/of de huidige elektra vervangen moet worden. Ook het tarief van de elektricien speelt een rol. Gemiddeld moet je rekening houden met €6.500,- voor een domotica systeem.