Regen kan al vervelend genoeg zijn zonder dat het ook nog je huis infiltreert. Voordat je het door hebt zit er schimmel aan de muren of lekt het bij de muren langs. Maar het valt niet altijd direct op. Lees hier hoe je vocht in huis kan herkennen. 

Waar kun je op letten? 

Er zijn enkele punten waar je op kan letten als het gaat om vocht in huis. Op de website BKBouw lees je alles over de bestrijding hiervan. 

Beslagen ramen 

Wanneer het buiten koud is en de luchtvochtigheid in huis is hoog dan kan dat als gevolg hebben dat de ramen beslaan. Ook kunnen de ramen beslaan doordat er veel bezoek is, of wanneer je aan het koken bent.  In principe is dit niet erg, maar op het moment dat ramen altijd of voor een lange tijd beslagen zijn is dat een teken dat er te veel vocht is in huis en dan is het slim hier wat aan te doen. 

Schimmel en vochtplekken 

Dit is misschien wel één van de snelste manieren waaraan je kunt zien of je een vochtprobleem hebt of niet. Want waar een vochtig raam niet altijd een probleem is, is schimmel natuurlijk nooit gewenst. Schimmels zorgen voor zwarte plekken en kunnen een muffe geur veroorzaken. Daarnaast kun je letten op vochtplekken. Deze blijven zichtbaar, ook wanneer ze opgedroogd zijn. 

Loslatend behang 

Wanneer je behang los laat is dit opnieuw een teken van vocht. Het vocht zorgt er namelijk voor dat het oppervlak week wordt waardoor het behang van de muur begint te komen. Na een tijd kan het zelfs helemaal van de wand afkomen. Dit is niet alleen vervelend om naar te kijken, maar het vergroot het risico op schimmelvorming ook. 

Ongedierte 

Mieren, pissebedden of zelfs zilvervisjes… Vocht is ook vervelend omdat het ongedierte aantrekt. Wanneer je dus merkt dat je hier meer last van hebt dan anders kan het zijn dat er ergens in huis een vochtprobleem is.

Hoe voorkom je het? 

Een vochtprobleem in huis is nooit een fijn idee. Ben je bang dat je ook last hebt van vocht, of wil je het graag voorkomen? Dan zijn er enkele stappen die je kunt zetten. 

  • Blijf goed ventileren om de luchtdoorstroming te verbeteren. Doe dit extra wanneer er veel mensen over de vloer zijn geweest. 
  • Zorg dat de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden komt. Hoe groter het verschil in temperatuur, hoe meer kans op vochtvorming. 
  • Maak na het douchen de vloer droog met een doek of een trekker. 
  • Tijdens het koken is het belangrijk om de afzuigkap aan te zetten. 

Heb je al last van vocht in huis? Dan moet je het vocht bestrijden. Op deze blog lees je meer over de methodes.