Badkamertegels zorgen voor sfeer en uitstraling. Daarnaast zijn wandtegels makkelijk te onderhouden, vochtbestendig en bijzonder hygiënisch. Tegels zijn eigenlijk onverslijtbaar, duurzaam en zijn bijzonder onderhoudsarm. Dat alles is natuurlijk ook van toepassing voor de vloertegels.

Soorten badkamertegels

Er zijn veel soorten wandtegels. Klein, groot, langwerpig, vierkant, glanzend of ongeglazuurd, met patronen, zonder patronen, en ook in diverse kleuren, en zo zijn er nog wel meer mogelijkheden.
Het belangrijkste is echter dat je er mee tevreden bent.

Soorten vloertegels

Vloertegels bepalen voor een belangrijk deel de sfeer in je badkamer. Van belang zijn daarom de kleur, de afmeting, de legrichting en natuurlijk de kwaliteit. Ook hier is je keuze belangrijk want je moet er jaren en jaren tegenaan kijken.

Wat kosten badkamertegels?

De kosten voor badkamertegels verschillen enorm volgens Bouw Adviseur. Zo heb je grestegels, die kosten €15,- tot €65,- per m². Maar er zijn ook cementtegels, dit kost €60,- tot €80,- per vierkante meter. Hieronder vind je enkele soorten tegels en hun prijzen terug.

Kosten badkamertegels

Tegel Prijs per vierkante meter
Faience €20,- tot €45,-
Grestegels €15,- tot €65,-
Cementtegels €60,- tot €80,-
Mozaïektegels €20,- tot €180,-
Leisteen €25,- tot €150,-
Hardsteen €30,- tot €130,-
Kalksteen €35,- tot €135,-
Kwartsiet €40,- tot €150,-
Graniet €50,- tot €105,-
Marmer €50,- tot €130,-

Het aanbrengen van badkamertegels

Zorg voor een droge en vlakke muur. Bewerk je muur eerst met een vochtisolerend middel. Om de positie van de tegels te bepalen, moet je eerst de tegels op de grond leggen. Vergeet niet de voeg mee te nemen in je berekening. Begin altijd vanaf boven de tegels te plaatsen. De onderste rij komt dus op het laatst. Je brengt nu de tegellijm aan de muur met een lijmkam. Plak nu de tegels en plaats ook de voegkruisjes. Laat de tegels tenminste 24 uur drogen. Daarna worden de voegen ingebracht. Doe dit diagonaal. Overtollig voegmateriaal wegwerken met een spons en veel water. De waas die er tenslotte achterblijft kun je wegwerken met een droge doek.

Het aanbrengen van badkamer vloertegels

De vloer moet stabiel, vlak en droog zijn. Leg een rijtje tegels op de vloer en hou rekening met de voeg. Gebruik de juiste lijm voor vloertegels want die lijm is uiterst belangrijk! Breng de lijm aan op de vloer met een lijmkam. Leg de tegels en controleer telkens of de tegel waterpas ligt. Natuurlijk werk je naar de deur toe. Nadat alle tegels liggen, dan moet je alles tenminste één etmaal laten drogen. Daarna komt het voegwerk aan de beurt. Diagonaal aanbrengen en na het invoegen het overtollig voegmateriaal wegwerken. Dat doet je met veel water en een spons. Net zoals bij de wandtegels zal er een waas achterblijven. Wegwerken gebeurt met een droge doek.

Tips badkamertegels

Wanneer je tegels gaat bevestigen, begin dan eerst met de badkamertegels. Zou je het eerst beginnen met de vloertegels, dan kunnen die beschadigingen oplopen door de wandtegels. Bij het bewerken van de tegels kan er gesneden, geknipt en gezaagd worden. Snijden en knippen komt het vaakst voor bij wandtegels. Hierbij wordt vaak een snijtafel gebruikt. Bij vloertegels is een tegelzaag het meest geschikt omdat een vloertegel harder is.

Soms moet er een bepaald figuur uit een tegel worden gehaald. Dat doe je het beste met een haakse slijper. Ook komen er vaak buitenhoeken voor. Zaag dan de tegel in verstek. Zo krijg je een strakke afwerking.

Onderhoud aan de badkamertegels

Gebruik geen agressieve antikalk producten. Zij zullen in de loop van tijd het glazuur van de tegels ernstig gaan aantasten. Er zijn speciale schoonmaakproducten te koop voor tegelonderhoud.

Lees ook over het ontwerpen van een badkamer. Van plan de badkamer te renoveren? Daar lees je meer over in deze blog.