Een badkamer renoveren is een leuke manier om je badkamer een nieuwe uitstraling te geven. Wat de mogelijkheden zijn lees je hieronder.

Vernieuwen of renoveren

We kennen het allemaal wel. Elke dag gebruiken we dezelfde badkamer en op den duur gaat het vervelen of gaan er steeds meer dingen kapot. Soms betekent het dat het tijd is voor iets nieuws. Misschien moet er een nieuwe douche komen of zijn de vloertegels nodig aan vervanging.

Wanneer je hebt besloten de verandering aan te gaan stel je jezelf al snel de vraag of je een compleet nieuwe badkamer wilt of alleen bepaalde aspecten wilt renoveren. Er zit nogal veel verschil tussen de twee. Bij een nieuwe badkamer komt veel kijken. Vaak moet dan eerst de huidige badkamer gesloopt worden en daar gaat veel tijd in zitten. Er zijn natuurlijk ook voordelen wanneer je besluit te vernieuwen, zo heb je meer vrijheid bij het uitzoeken van nieuwe materialen en kun je de indeling volledig zelf bedenken.

Volgens deze badkamer gids zijn er ontzettend veel mogelijkheden wanneer je kiest voor renoveren. Ook is vaak een goedkopere optie, omdat de ingrepen minder fundamenteel zijn. Het nadeel is dat je vak niet kan spelen met de indeling van de badkamer, maar er blijven genoeg andere opties over.

Tips bij renoveren

  • Formaat tegels. Grote tegels laten een ruimte groter lijken. Ook hebben kleine tegels veel voegen wat onrustig oogt.
  • Kleuren. Bij donkere kleuren lijkt een ruimte vaak kleiner, terwijl lichte kleuren een ruimtelijke blik geven. Zandkleuren zorgen vaak voor een warm gevoel terwijl grijstinten een verkoelend gevoel geven. Natuurlijk kun je nooit verkeerd gaan met wit.
  • Bad of douche? Heb je te maken met een kleine ruimte en weet je niet of je een douche of een bad wilt? Kies dan voor een bad/douche combinatie.
  • Glas. In tegenstelling tot een dichte wand zorgt een glazen douchewand voor een ruimtelijk effect.

De mogelijkheden

Zoals er al werd genoemd zijn er van allerlei mogelijkheden op het gebied van badkamer renovatie. Hier vind je een aantal mogelijkheden beschreven, zo kom je misschien dichterbij het badkamer ontwerp van je dromen.

Wandafwerking 

Wat voor wand spreekt jou aan. Je kunt kiezen uit ontzettend veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan tegels of gewoonweg een nieuw verflaagje.

Badkamermeubels 

Je wilt zo veel mogelijk opslag zonder dat het te veel plek in neemt. Ook het materiaal speelt een rol in hoe de meubels de rest van de ruimte complimenteren.

Verlichting

Verlichting zorgt voor ontzettend veel sfeer wanneer het op de juiste manier is aangebracht. Je kunt kiezen uit basisverlichting, taak- of sfeerverlichting.

Verluchting 

Goede ventilatie is ontzettend belangrijk. Door je hier goed in te verdiepen kun je vochtproblemen in de toekomst vermijden. Lees hier meer over vochtbestrijding.

Sanitair 

Zoals al werd genoemd kan een bad/douche combinatie zorgen voor meer ruimte. Ook de keuze tussen een douchegordijn of wand valt hieronder.

Verwarming

Er is niks erger dan van een warme douche in een koude badkamer te stappen. Met de juiste verwarming kan je de badkamer zo toegankelijk mogelijk maken.