Veel mensen kiezen tegenwoordig voor duurzame producten, omdat ze bewust zijn van de gevolgen die hun keuzes hebben op onze planeet. Duurzaamheid is daarom een belangrijk aspect bij veel verschillende keuzes die we maken in ons dagelijks leven. Ook als het gaat om woninginrichting wordt er steeds meer rekening gehouden met duurzaamheid. Zo kiezen veel mensen tegenwoordig voor wollen vloerkleed. In deze blog gaan we daarom dieper in op de duurzaamheid van dit type vloerkleed!

Duurzaamheid en een wollen vloerkleed

Duurzaamheid is een term die je tegenwoordig overal hoort. Maar wat is duurzaamheid nu eigenlijk? Volgens de Wereldcommissie voor Milieu en Ontwikkeling is duurzaamheid “een ontwikkeling die de behoeften van de huidige generatie vervult zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. In andere woorden: duurzaamheid betekent dat we rekening houden met de gevolgen van onze handelingen op de toekomst.

Een wollen vloerkleed vs. synthetische kleden

De meeste mensen kiezen voor een synthetisch vloerkleed omdat ze ervan overtuigd zijn dat deze veel goedkoper is dan andere soorten vloerkleden. Maar wat veel mensen niet weten, is dat synthetische vloerkleden absoluut niet duurzaam zijn. Deze kleden worden gemaakt van plastic en andere chemische stoffen, waardoor ze schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid en het milieu. Daarnaast gaan synthetische vloerkleden vaak heel snel stuk, waardoor je ze vaak moet vervangen. Wollen vloerkleden daarentegen zijn gemaakt van natuurlijke materialen en gaan daardoor veel langer mee. Een wollen vloerkleed is wat dit betreft dus een duurzame keuze!

Is een wollen vloerkleed een duurzame keuze?

Wollen vloerkleden worden gemaakt van natuurlijke materialen, namelijk wol, en gaan veel langer mee dan andere soorten vloerkleden. Gemiddeld gezien kan een wollen vloerkleed namelijk wel 10 tot 15 jaar meegaan! Doordat dit vloerkleed wordt gemaakt van wol afkomstig van schapen, worden er geen schadelijke stoffen gebruikt in de productie van deze vloerkleden. Dit houdt ook in dat een wollen vloerkleed biologisch afbreekbaar is, waardoor ook het milieu in dit aspect niet onnodig belast wordt. Daarnaast heeft wol een sterk isolerende werking, waardoor je kunt genieten van warmte in de winter en het lekker koel houdt in de zomer.

Een wollen vloerkleed kopen

Als je een wollen vloerkleed gaat kopen, is het tenslotte belangrijk om rekening te houden met de stijl, het formaat en de kleur van het vloerkleed. Wollen vloerkleden zijn verkrijgbaar in veel verschillende designs en kleuren, dus er is altijd wel een exemplaar dat bij je huis past!