Een woningontruiming is een vervelende gebeurtenis. Vaak ben je emotioneel betrokken bij de kwestie en komt er daarnaast ook veel op je af: de woning moet worden leeggehaald en bezemschoon worden opgeleverd voor een bepaalde datum. Je moet beslissen wat je wilt met de inboedel en dan moet je ook nog veel administratieve zaken regelen. 

In deze blog lees je alles over woningontruiming. 

Wat is een woningontruiming?

Een woningontruiming is niks anders dan het leeghalen van een woning. Na het opruimen van de inboedel, worden er schoonmaak- en herstelwerkzaamheden uitgevoerd en wordt de woning bezemschoon opgeleverd. 

Een woningontruiming komt is nodig in de volgende situaties:

  • Je gaat verhuizen naar het buitenland en kan niet je volledige inboedel meenemen.
  • Een familielid is overleden en de woning moet worden leeggehaald en opgeleverd.
  • Je hebt een woning verhuurt en de bewoners zijn met de noorderzon vertrokken. Of de bewoners weigeren te betalen en worden de woning uitgezet.
  • Er is sprake van ernstige vervuiling, hoarding of er is een hennepplantage in de woning ontdekt. 
  • Ook bedrijfsontruimingen komen regelmatig voor: denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsverhuizing of ontruiming na faillissement of fusie.

In deze blog lees je meer over de werkwijze bij een woningontruiming.

Voordelen van een ontruimingsbedrijf inschakelen

Omdat een woningontruiming niet zomaar nodig is, gebeurt het vaak dat je emotioneel betrokken bent bij de ontruiming. Bijvoorbeeld wanneer een familielid is overleden of wanneer de huurders van jouw woning er een enorme puinhoop van hebben gemaakt. 

Een woningontruiming is niet alleen mentaal, maar ook fysiek een zware klus. Veel mensen schakelen een ontruimingsbedrijf in om een woning te ontruimen. Een ontruimingsbedrijf voert de ontruiming van A-Z uit en neemt je veel zorgen en werk uit handen. 

Het inschakelen van een ontruimingsbedrijf heeft de volgende voordelen:

  • Een ontruimingsbedrijf bespaart je veel tijd en energie. Je hoeft je nergens zorgen over te maken, de ontruiming wordt voor je uitgevoerd. Ondertussen behoudt je wel zelf de controle, want jij bepaald wat er met de inboedel gebeurt.
  • De woningontruimers beschikken over de juiste kennis, ervaring en materialen om de huisontruiming zo goed mogelijk te laten verlopen. 
  • Het ontruimingsbedrijf werkt gestructureerd en respectvol. 

Wat kost een woningontruiming?

De kosten van een woningontruiming zijn afhankelijk van de grote van je woning volgens deze website. Dit geeft namelijk een indicatie van hoeveel inboedel er in de woning staat. Voor een kleine woning met 1 of 2 kamers ben je gemiddeld tussen de €450,- en €900,- kwijt voor een ontruiming. 

Een ontruiming van een eengezinswoning kost ongeveer tussen de €800,- en €2.000,-. Heb je een grote woning, met meer dan 3 slaapkamers? Dan is de gemiddelde prijs tussen de €1.000,- en €2.500,-

Grootte woning Gemiddelde kosten 
Garage, berging of opslag €200,- tot €700,-
Kamer in verzorgingstehuis €350,- tot €750,-
Seniorenwoning €450,- tot €900,-
Woning met 1 of 2 kamers €450,- tot €1.000,-
Eengezinswoning €800,- tot €2.000,-
Grote woning (meer dan 3 slaapkamers) €1.000,- tot €2.500,-

Het herstellen en schoonmaken van je woning kun je ook uitbesteden aan het ontruimingsbedrijf. Dit kost gemiddeld €20,- per uur. Voor het verwijderen van vloerbedekking moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €2,50 per m²

Soms is het nodig dat de ontruiming met spoed wordt uitgevoerd. Dan moet je rekening met een spoedtoeslag van €20,- tot €100,- extra per uur.