Een woningontruiming: hoe gaat dat?

Staat er een ontruiming van je woning op de planning en ben je nieuwsgierig waar je aan toe bent? In dit artikel vertellen we je hoe een ontruiming in zijn werk gaat volgens de drie belangrijkste stappen.

Het inventariseren van de inboedel

De inventarisatie gebeurt in goed overleg met de ontruimer en de klant. Er wordt besproken wat er allemaal moet gebeuren tijdens de ontruiming en de ontruimer brengt het aantal spullen in kaart en de omvang van de klus. Zo kan hij een goede planning maken voor de ontruiming, zodat deze zo soepel mogelijk voor iedereen verloopt.

Tijdens de inventarisatie wordt er ook gevraagd wat er met de inboedel moet gebeuren. Zo kun je de meubels naar een nieuwe plek laten verhuizen, maar kun je er ook voor kiezen om inboedel naar de stort te laten brengen of op te laten kopen door het ontruimingsbedrijf. Het handige van het opkopen van meubels is wel dat je er zelf geen werk van hebt en de opbrengsten van de kosten van de ontruiming afgaan.

woningontruiming bedrijf

Leeghalen van de woning

Wanneer de complete inboedel is geïnventariseerd en de ontruiming is gepland kan de uiteindelijke ontruiming plaatsvinden. Je kan jezelf voor deze dag veel geld besparen, door voor de ontruiming al enkele werkzaamheden zelf uit te voeren. Denk aan het opruimen en inpakken van papieren en kleine meubels. Wil je het de ontruimers op de dag zelf ook makkelijk maken? Plak stickers op meubels zodat het doel van je inboedel duidelijk is voor het ontruimingsbedrijf. En als laatste: steek op de dag van de ontruiming zelf ook je handen uit de mouwen.

Op de dag zelf weten de ontruimers precies wat er moet gebeuren en waar ze aan toe zijn. Op deze manier zijn de meeste woningen dan ook in 1 dag volledig te ontruimen. Afhankelijk van de aantal spullen die verhuist of weggegooid moeten worden wordt een container of vrachtwagen geregeld.

Schoonmaken van de woning

Wanneer de hele woning leeggehaald is, kan het ontruimingsbedrijf de woning ook bezemschoon voor je achterlaten. Bezemschoon houdt in dat de woning meteen aan de verhuurder is over te dragen of verkoopbaar is.  Denk er wel om dat het hier slechts om kleine werkzaamheden gaat, zoals afstoffen en schoonmaken van de kamers. Ontruimers zijn er niet voor om je woning compleet te transformeren.

Lees ook: alles over woningontruiming.