Kunststof kozijnen schilderen

Kunststof kozijnen schilderen? Ja dat is zeker mogelijk! Wel vereist het een goede voorbereiding, omdat kunststof niet zo makkelijk te schilderen is als een houten kozijn. Daarom raden we altijd aan een ervaren schilder in te schakelen!

Wanneer kunststof kozijnen schilderen?

Er zijn verschillende redenen om ervoor te kiezen om je kunststof kozijnen te schilderen. De eerste belangrijke reden is dat je gewoon niet meer tevreden bent met de uitstraling van je raamkozijnen. Misschien is de kleur vervaagd of past de kleur niet goed bij het huis: in dat geval kun je met een nieuwe verflaag grote veranderingen maken!

Een andere belangrijke reden om het kozijn te schilderen is als er beschadigingen zijn. Krassen of zelfs stukken waar de lak ontbreekt. Laat de kunststof kozijnen dan opnieuw schilderen en ze zien er weer als nieuw uit.

 

Wat kost kunststof kozijnen schilderen?

De prijs voor het schilderen van kunststof kozijnen ligt rond de €25,- tot €30,- per m². Dit komt neer op een gemiddelde prijs vanaf €15,- per kozijn. De exacte kosten hangen hierbij af wat de staat van het kozijn is en hoe groot ze zijn. Hoe meer voorbereidende werkzaamheden nodig zijn om kunststof kozijnen te schilderen, des te hoger de arbeidskosten uitvallen.

Het schilderen van kunststof kozijnen is doorgaans iets duurder dan het verven van houten kozijnen, omdat kunststof meer voorbereiding nodig heeft en vaak een duurdere lak nodig heeft.

Kunststof kozijnen schilderen: kosten

Omschrijving Gemiddelde prijs (inclusief verf, materiaal en btw)
Prijs per vierkante meter €25,- tot €30,-
Prijs per kozijn Vanaf €15,-

Hoe gaat de schilder te werk?

Het schilderen van de kunststof kozijnen besteed je het beste uit aan een vakman. De schilder gaat als volgt te werk:

  •         Stap 1: schoonmaken. De schilder maakt het kunststof kozijn helemaal schoon met een schoonmaak middel zonder silicone. Dit voorkomt namelijk dat de verf goed hecht.
  •         Stap 2: schuren. Om ervoor te zorgen dat de lak hecht aan het kozijn is het belangrijk om het kunststof te schuren.
  •         Stap 3: ontvetten. Nu is het belangrijk dat het oppervlak helemaal ontvet wordt, ook dit zorgt er voor dat de verf straks beter hecht.
  •         Stap 4: de primer aanbrengen. De vakman brengt een primer aan: dit is geen standaard grondverf maar een echte kunststof primer.
  •         Stap 5: licht opschuren. De schilder schuurt het kozijn nu nog eens met een grove korrel zodat ook de lak straks goed hecht.
  •         Stap 6: Kozijnen schilderen. Hiervoor gebruikt de schilder een dekkende verf. Hij brengt de verf aan in twee dunne laagjes.

Lees ook alles over het schilderen van je huis en de top 10 schilder trends.