Wat is de meest duurzame dakbedekking? Drie duurzame soorten dakbedekking op een rijtje

Wanneer je een dakdekker jouw dak laat renoveren en (gedeeltelijk) je dakpannen wil laten vervangen, is het handig om vooraf te weten wat de mogelijkheden zijn. Het is op de lange termijn een slimme investering op te kiezen voor duurzame dakbedekking zoals bijvoorbeeld zink, EPDM of een groen dak. Duurzame dakbedekking gaat lang mee en is recycleerbaar. Zo draag jij je steentje bij aan een milieuvriendelijke toekomst en een groene leefomgeving.

Ontdek in dit artikel de drie meest duurzame soorten dakbedekking.

zinken dakbedekking

De voordelen van een recycleerbare zinken dakbedekking

Zink is een heel klimaatvriendelijk materiaal, het is namelijk 100 procent afbreekbaar en heeft een levensduur van wel 120 jaar! Een ander voordeel is dat zink sterk is dus een flink zware storm of andere weersomstandigheden prima kan doorstaan. Ook is het onderhoudsarm dus heb je er weinig omkijken naar. Zink is wel een prijzig soort dakbedekking. Maar omdat het zo lang mee gaat en zo weinig onderhoud vergt, is het de investering waard.

EPDM als milieuvriendelijk soort dakbedekking

Ook met een EPDM-dakbedekking kies je voor duurzaamheid. Dit ecologische materiaal kost vrij weinig energie om te produceren en is herbruikbaar. Het gaat daarnaast lang mee: de gemiddelde levensduur ligt rond de zeventig jaar.

Groen dak, op-en-top duurzaam en je helpt de natuur een handje!

De meest duurzame soort dakbedekking is het groen dak. Dit is een dakbedekking gemaakt van aarde, gras, bloemensoorten en planten. Bij een groendak weet je niet alleen zeker dat het geheel recyclebaar is, je zorgt ook nog voor een groene leefomgeving en biodiversiteit in de omgeving voor mens en dier.

Aangezien je hiermee de natuur ook nog eens een handje helpt door verkoeling en voedsel te bieden voor vogels en insecten, is dit veruit de meest duurzame dakbedekking.

groendak

Welke soort dakbedekking past het beste bij jouw dak?

Uiteraard is niet elke soort dakbedekking geschikt voor iedere woning. Een groen dak, heeft bijvoorbeeld een stevige ondergrond nodig omdat het erg zwaar is, en is dus niet geschikt op ieder dak. Zink is een heel duurzaam materiaal, maar is helaas niet erg geschikt in combinatie met zonnepanelen.

Wel kun je het gebruiken voor de meeste andere daken omdat het zo buigzaam en flexibel is. EPDM is vooral geschikt voor platte daken. Laat je adviseren door een professional om het beste type dakbedekking te kiezen die past bij jouw dak situatie! Dakbedekking is slechts één van de mogelijkheden om dakwerken te verduurzamen, zo kan je ook gaan voor dakisolatie.