Het dak laten renoveren: waarom en wat kost het?

Een dakrenovatie is misschien niet iets waar je dagelijks aan denkt, maar het is toch goed om te weten wanneer je een dakdekker moet inschakelen voor het renoveren van een dak en welke kosten hieraan verbonden zijn. Het kan namelijk altijd gebeuren dat de kwaliteit van je dak achteruit gaat: in dat geval is een dakrenovatie altijd de oplossing.

Waarom een dak renoveren?

Je kiest voor een dakrenovatie wanneer de staat van je dak flink achteruit gaat. Er wordt altijd eerst gekeken of een dakonderhoud voldoende is, maar bij flinke schade wordt er toch al gauw gekeken naar een dakrenovatie.

Waarom gaat de kwaliteit van het dak achteruit? Omdat je dak eigenlijk altijd bezig is met het beschermen van je woning. Hiermee bedoelen we dat het dak ervoor zorgt dat het bestendig is tegen alle weersomstandigheden en flink wat vuil voor je opvangt. Hierdoor wordt de kwaliteit van je dakbedekking een stuk minder, elke vorm van dakbedekking heeft daarom ook een gemiddelde levensduur.

Wanneer een onderhoud of reparatie geen oplossing is zal er dus moeten worden gekozen voor een dakrenovatie. 

dakrenovatie

Wat kost een dakrenovatie?

De kosten van een dakrenovatie verschillen voor een plat- en een schuin dak. Bij een plat dak moet je uitgaan van €45,- tot €55,- per m². Bij een schuin dak is dit €50,- tot €120,- per vierkante meter.

Bij het renoveren van een dak wordt altijd gesproken over een prijs per vierkante meter. De prijs verschilt ook per materiaal van dakbedekking. Zo kost het vervangen van bitumen dakbedekking €45,- per m² en moet je bij een koperen dak denken aan €120,- per vierkante meter.

Via de onderstaande tabel vind je de verschillende prijzen van diverse soorten materialen dakbedekking. Weet je niet welke dakbedekking je hebt? Dat is niet erg, maar wel handig om te weten. In dat geval kan je altijd een dakdekker vragen om een inspectie: dan weet je ook of een renovatie noodzakelijk is of niet.

Dakrenovatie kosten

Soort dakbedekking Gemiddelde kosten per m² 
Plat dak  
  • Bitumen
€45,- 
  • EPDM
€50,-
  • PVC
€55,-
€55,-
Schuin dak  
  • Dakpan klei
€60,-
  • Dakpan beton
€50
  • Leien
€85,-
  • Riet
€100,-
  • Aluminium
€75,-
  • Koper
€120,-
  • Zink
€80,-

Is een subsidie mogelijk bij het renoveren van een dak?

Er zijn helaas geen subsidies of andere regelingen voor een dakrenovatie. Wel zijn er subsidies voor andere dakwerken, bijvoorbeeld het plaatsen van dakisolatie. Wanneer het dak wordt vervangen kan je ook gaan nadenken over isolatie: de dakdekkers zijn immers toch al bezig.

Het combineren van de klussen kan je soms een mooie korting opleveren, daarbij heb je ook vaak recht op een subsidie. Het is goed om je in te lezen op de subsidies, bijvoorbeeld via Energiesubsidiewijzer.nl.