Wat kost een groen dak per m²? 

Met een groendak plaats je de natuur op je dak. Het dak biedt voedsel voor de insecten en vogels en heeft meerdere mooie voordelen. Zo heeft het een isolerend effect en kan je een mooie subsidie ontvangen wanneer je een groen dak laat plaatsen. Benieuwd naar de voordelen en wat de kosten gemiddeld zijn voor zo’n groen dak per m²? Lees dan verder! 

Wat kost groendak?

De factoren die de prijs bepalen zijn uiteenlopend. Allereerst hangt het af van het soort dakbedekking dat als ondergrond dient. 

Een EPDM-dak heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 40 jaar en kost tussen de 40 tot 80 euro per m². Een dakbedekking van pvc heeft een gemiddelde prijs van €35,- tot €70,- per m². De levensduur hiervan is gemiddeld 25 jaar.Kies je voor een sedumdak, dan betaal je gemiddeld tussen de 55 en 75 euro per m², maar ben je wel zeker van een levensduur van wel ongeveer 60 jaar. Ook bij een daktuin ben je verzekerd van een lange levensduur van ongeveer 60 jaar. De kosten voor zo’n tuin liggen tussen de 100 tot 120 euro per m².  

 

groen dak

Subsidie voor groendak

Met planten op je dak vang je regenwater op een natuurlijke manier op en dat biedt dus een mooie oplossing tegen wateroverlast op andere plaatsen zoals in het riool. Om deze reden is het in sommige gevallen mogelijk om subsidie te krijgen bij de gemeente. 

Dit kun je eenvoudig aanvragen bij de energiesubsidiewijzer online.  In dit geval bespaar je op de kosten waardoor het de overweging om voor een groendak te kiezen en een steentje bij te dragen aan een betere wereld misschien interessanter maakt. 

Isolatie met een groendak

Een groendak heeft nog meer voordelen dan alleen het bieden van biodiversiteit en een plaats waar het water naartoe kan. Ook is het voordelig voor jouw wooncomfort en portemonnee. Op de langere termijn biedt het dak namelijk een goede isolatie. Hierdoor betaal je minder stookkosten en heb je minder last van tocht. 

Je kunt het beste een professionele dakdekker inschakelen die is gespecialiseerd in het plaatsen van groene daken en daken met begroeiing. Laat je ook adviseren door een specialist over de vraag of je dakconstructie zo’n groendak met gras en bloemen aan kan, je hebt namelijk wel te maken met een zwaar gewicht van rond de 150 kilo dat je dak moet aankunnen.