Welke soorten stucwerk voor binnen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten stucwerk, voor zowel binnen als buiten. Welke soort stucwerk je gaat gebruiken is afhankelijk van je wensen, maar ook wat er moet gebeuren. De methode en materiaal is anders voor zowel binnen- als buitenwerk. In dit artikel ontdek je de verschillende soorten stucwerk voor binnenshuis inclusief de kosten.

Stucwerk voor binnen

Als we het hebben over binnen stucwerk gaat het meestal om pleisterwerk binnenshuis. Hierin heb je de keuze uit veel verschillende soorten materialen. Afhankelijk van welke binnenmuren worden bewerkt en wat je wensen zijn ga je dus kiezen voor een specifiek materiaal. Zo is het voorkomendste materiaal voor stucwerk in een woonkamer sierpleister. Bij de badkamer is dit bijvoorbeeld betonstuc.

Spackspuitwerk

Spackspuitwerk is een simpele vorm van stucwerk. Het oppervlak wordt eerst egaal gemaakt, dan wordt er een korrellaag geplaatst. Door deze flexibiliteit kun je zelf de structuur van de wand bepalen. Zo kun je kiezen voor een fijne structuur of een grove structuur. Spackspuitwerk is een zeer betaalbare optie en is makkelijk aan te brengen.

Behangklaar stucwerk

Wil je een laag behang plakken op de muur? Dan kun je gaan voor behangklaar stucwerk. In dit geval maakt het niet uit hoe het er uit komt te zien, maar wel dat de ondergrond vlak is. Behangklaar stucwerk is erg voordelig omdat er minder materiaal nodig is en de stukadoor hierdoor minder lang bezig is. Dit is echter geen goede ondergrond wanneer je de muren wilt gaan schilderen.

Sausklaar stucwerk

Sausklaar stucwerk is ook nog een optie. Met dit stucwerk kun je de muren makkelijk sauzen. Het is belangrijk dat de muren egaal zijn, want dan krijg je het beste resultaat tijdens het schilderen. Omdat dit een precies werkje is zal de vakman langer bezig zijn, hierdoor liggen de kosten ook hoger.

Sierpleister

Ga je niet behangen of schilderen en wil je wel een mooie muur? Dan ga je voor sierpleister. Dit is een extra laag met structuur in verschillende kleuren. Zo is er zelf geen afwerking meer nodig. Je kan kiezen uit spachtelputz, rustiekputz of granol. Bespreek met het stukadoorsbedrijf wat je opties zijn en wat ze je aanraden. Het vinden van een stukadoor hoeft niet lang te duren. Woon je in Noord-Holland? 

soorten-stucwerk

Wat kost stucwerk voor binnen?

De kosten voor binnen stucwerk worden berekend per vierkante meter. Het kan al vanaf €5,- per m², maar kan oplopen tot €25,- per m².

Als je spackspuitwerk laat plaatsen moet je rekening houden met €5,- tot €15,- per m². Behangklaar stucwerk kost gemiddeld €8,- tot €17,- en sausklaar stucwerk €9,- tot €24,-. Het plafond laten stuken kost vaak iets meer ongeacht de methode, dit komt omdat het plafond lastiger te bereiken is.

Sierpleister kost gemiddeld €12,- tot €25,- per m². In de onderstaande tabel vind je de prijzen nogmaals terug in een handig overzicht.

Kosten binnen stucwerk [jaartal]

Type stucwerk Gemiddelde prijzen per m²
Spackspuitwerk €5,- tot €15,-
Behangklaar stucwerk €8,- tot €17,-
Plafond stuken €5,- tot €23,-
Sausklaar stucwerk €9,- tot €24,-
Sierpleister (spachtelputz, rustiekputz of granol) €12,- tot €25,-

Meer informatie over stucwerk vind je op deze website.