Essentiële stappen voor baksteenreparatie en renovatie van spouwankers

Baksteenmuren zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook duurzaam. Echter, na verloop van tijd kan metselwerk schade oplopen door weersinvloeden, slijtage of andere factoren. Een goede reparatie van bakstenen en de renovatie van spouwankers zijn daarom cruciaal voor het behoud van de structurele integriteit van een gebouw. In deze blog bespreken we de belangrijkste stappen voor effectieve baksteen reparatie en de renovatie van spouwankers.

Stap 1: voorbereiding voor baksteenreparatie

Begin met het verwijderen van alle halve en loszittende stenen. Gebruik hiervoor een vuistje en een steenbeitel en zorg ervoor dat je een regelmatig patroon van hele stenen in de muur behoudt. Het is essentieel om het gat niet breder dan 75 cm te maken om inzakken van het bovenliggende metselwerk te voorkomen. Reinig het oppervlak grondig door het af te spoelen met water of schoon te blazen met lucht, en verwijder alle losse lagen.

Stap 2: voorbereiding van de nieuwe stenen

Maak de stenen rondom het gat nat met een plantenspuit of een natgemaakte borstel. Leg vervolgens de nieuwe stenen in een emmer water, zodat ze voldoende vocht kunnen opnemen. Dit helpt bij de hechting en duurzaamheid van de reparatie.

Stap 3: aanbrengen van de steenpasta

Meng de ABC-Adamas steenpasta met 25% tot 30% schoon water tot de gewenste dikte. Houd rekening met een verwerkingstijd van 10 tot 30 minuten, afhankelijk van verschillende factoren zoals materiaaldikte en temperatuur. Let op: verharde steenpasta kan niet meer gebruikt worden. Zorg ook dat de omgevingstemperatuur boven de +5° graden Celsius is. Breng de specie aan op de muur, verdeel deze en plaats een nieuwe steen, waarbij de voegdikte overeenkomt met het bestaande metselwerk.

Stap 4: afkoelen en afwerken

Laat de aangebrachte steenreparatiemortel afkoelen en uitharden. Houd er rekening mee dat bijwerken en slijpen van de steen pas na een droogperiode van 24 uur gedaan kan worden. Veeg vervolgens de voegen licht uit met een harde borstel als het voegwerk enigszins droog is.

Renovatie spouwankers

Bij de renovatie van spouwankers, die essentieel zijn voor de stabiliteit van de muur, is het belangrijk om beschadigde of verroeste ankers te vervangen. Dit zorgt voor een versterkte verbinding tussen de binnen- en buitenmuur. Controleer de staat van de bestaande spouwankers en vervang ze indien nodig door nieuwe, roestvrijstalen ankers. Dit verbetert niet alleen de structurele integriteit van het gebouw, maar helpt ook toekomstige schade te voorkomen.