De gevel van een gebouw is het visitekaartje van een pand en verdient dan ook de nodige aandacht. Na verloop van tijd kan de gevel beschadigd raken door weer en wind, wat niet alleen ten koste gaat van het uiterlijk van het gebouw, maar ook de veiligheid ervan in gevaar kan brengen. Gevelrenovatie is daarom een belangrijke investering voor elk gebouw. In dit artikel bespreken we waarom gevelrenovatie noodzakelijk is en wat de voordelen ervan zijn.

Waarom gevelrenovatie nodig is

Gevels krijgen heel wat te verduren. Ze worden blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden, zoals regen, wind en zon. Na verloop van tijd kunnen scheuren, barsten of andere beschadigingen ontstaan. Dit kan leiden tot vochtproblemen en schade aan de constructie van het gebouw. Gevelrenovatie kan dit voorkomen en zorgen dat de gevel weer in goede staat verkeert.

Voordelen van gevelrenovatie

Gevelrenovatie biedt tal van voordelen. Zo kan het de uitstraling van het gebouw verbeteren. Een mooie gevel zorgt immers voor een positieve eerste indruk bij bezoekers en klanten. Daarnaast kan gevelrenovatie de waarde van het pand verhogen. Een goed onderhouden gevel is immers aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders. Bovendien kan gevelrenovatie ook energiebesparend werken. Door de gevel te isoleren kan er namelijk bespaard worden op energiekosten. Tot slot kan gevelrenovatie ook de veiligheid van het gebouw verhogen. Bij beschadigingen aan de gevel kan er immers gevaar ontstaan voor voorbijgangers.

Gevelrenovatie in de praktijk

Gevelrenovatie kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de staat van de gevel en de gewenste uitstraling. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor gevelreiniging, waarbij de gevel grondig gereinigd wordt om vuil en aanslag te verwijderen. Ook kan er gevelbepleistering worden aangebracht om de gevel een nieuwe uitstraling te geven. Bij ernstige beschadigingen kan gevelrenovatie ook bestaan uit het vervangen van delen van de gevel.