Vloerverwarming is een populaire manier om een huis te verwarmen en biedt vele voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Het is comfortabel, efficiënt en kan zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling in het hele huis. Maar hoe werkt vloerverwarming eigenlijk en hoe kun je het door infloor aan laten leggen? Lees er hier meer over!

Hoe werkt vloerverwarming?

Je vloerverwarming frezen kun je doen door sleuven te laten boren in de originele vloer, waarna er vervolgens buizen geplaatst worden die warm water vervoeren. De warmte die wordt gegenereerd door het warme water straalt vervolgens uit naar de omringende vloer en verspreidt zich gelijkmatig door de ruimte. In tegenstelling tot traditionele radiatoren, die warme lucht in de kamer blazen, verwarmt vloerverwarming direct de vloer en zorgt zo voor een aangename en constante temperatuur in de hele kamer. Het water dat wordt gebruikt in vloerverwarmingssystemen is meestal tussen de 35 en 50 graden Celsius, wat veel lager is dan de temperatuur van traditionele radiatoren. Dit betekent dat het minder energie kost om het water te verwarmen en dat het systeem over het algemeen efficiënter is.

Hoe wordt vloerverwarming aangelegd?

Er zijn twee soorten vloerverwarmingssystemen: natte en droge systemen. Bij een nat systeem worden de verwarmingsbuizen in de vloer gelegd en vervolgens wordt er een laagje beton of anhydriet over de buizen gegoten. Bij een droog systeem worden de buizen op isolatieplaten bevestigd en wordt er een laagje dekvloer overheen gelegd. Een vloerverwarmingssysteem kan worden aangelegd tijdens de bouw van een huis, maar het kan ook worden geïnstalleerd in een bestaande woning. Als je vloerverwarming in je huis wilt installeren, moet je eerst bepalen welk type systeem het beste bij jouw situatie past. De keuze tussen een nat of droog systeem hangt af van verschillende factoren, zoals de structuur van je huis, de gewenste verwarmingscapaciteit en het budget.

 

Als je eenmaal hebt besloten welk type systeem je wilt installeren, kun je een professional inhuren om de installatie uit te voeren. De eerste stap in het installatieproces is het voorbereiden van de vloer. De vloer moet vlak en schoon zijn, zonder scheuren of oneffenheden. Vervolgens worden de verwarmingsbuizen op de vloer of op de isolatieplaten geplaatst en op maat gesneden. Daarna wordt het systeem aangesloten op de centrale verwarmingsketel. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het systeem goed wordt afgesteld, zodat de watertemperatuur en de stroomsnelheid in de buizen optimaal zijn. Ten slotte wordt er een afwerkvloer gelegd over de buizen, zoals een dekvloer, tegels of houten vloer.

Voordelen van vloerverwarming

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van vloerverwarming. Om te beginnen is het super comfortabel. Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in de hele kamer. Bovendien is het heerlijk als je snel koude voeten krijgt. Nu kun je, zonder er over na te denken, met je blote voeten over de vloer lopen. Daarnaast heeft vloerverwarming over het algemeen een hoger rendement dan traditionele radiatoren. Ze hebben in principe minder energie nodig om de kamer op te warmen. Ook bespaart vloerverwarming ruimte in de woonkamer. Radiatoren zijn vaak niet het mooiste gezicht in een woonkamer en als ze er niet hangen, heeft je kamer een meer open en strakke uitstraling. Dus, denk jij al aan vloerverwarming?