Vroeger werden huizen standaard gemaakt met houten kozijnen, waardoor veel huizen vandaag de dag nog steeds voorzien zijn van houten kozijnen. Hout is een kwetsbaar materiaal dat veel te lijden heeft onder de verschillende weersinvloeden. Hierdoor lopen steeds meer mensen tegen het punt aan dat hun kozijnen aan vervanging toe zijn. Tegenwoordig wordt er veel gekozen voor kunststof kozijnen. Waarom dat is en waarom jij er ook voor zou moeten kiezen? Dat vertel ik je in dit artikel. 

Het geeft een stijlvolle uitstraling aan je woning

Kunststof kozijnen zijn er in vele soorten en maten, waardoor je er eigenlijk alle kanten mee op kunt. In tegenstelling tot kunststof kozijnen ben je met houten kozijnen vrij beperkt qua keuzes. Zo heb je bij kunststof kozijnen bijvoorbeeld keuze uit bijna alle verschillende kleuren, zonder dat je ze over hoeft te schilderen. Daarnaast heb je keuze tussen kozijnen met een houtnerflook, maar kun je ook kiezen voor een matte of een glanzende variant. Wanneer je kiest voor de houtnerflook, dan is het kozijn vrijwel niet meer te onderscheiden van een houten kozijn. 

Minder onderhoud

Houten kozijnen vragen om veel onderhoud. Niet alleen is het belangrijk om de kozijnen regelmatig te controleren op ouderdom, maar ook moet je de kozijnen overschilderen en schoonhouden. Al met al vraagt dit om best wel wat tijd en energie. Tijd en energie die je waarschijnlijk veel liever in andere dingen steekt dan in het onderhouden van je woning. Kunststof kozijnen zijn extreem goed bestand tegen de verschillende weersomstandigheden en blijven daarom veel langer mooi. Een groot bijkomend voordeel hiervan is dat je er dus ook vrijwel niks aan hoeft te doen. Niet meer overschilderen en rotte plekken zijn ook verleden tijd. Het enige wat je hoeft te doen op het gebied van onderhoud is ze af en toe schoonmaken met een doekje en een sopje.

Kunststof is beter voor het milieu

Het laatste voordeel van kunststof kozijnen dat ik met je wil delen is dat het materiaal recyclebaar is. Het materiaal kan dus eenvoudig hergebruikt worden, wat beter voor het milieu is dan wanneer er een nieuw materiaal gemaakt moet worden. Kunststof kozijnen gaan daarnaast veel langer mee dan houten kozijnen en zijn dan ook een duurzame keuze voor je woning. Ook kunnen kunststof kozijnen bijdragen aan de isolatie van je woning, doordat ze beter aansluiten en daardoor minder tocht doorlaten tot je woning. Hierdoor hoef je minder te stoken om je woning op temperatuur te houden.