Goedkoop tuin aanleggen

Wil je graag een nieuwe tuin aanleggen maar zonder de hoge kosten? Gelukkig zijn er ook manieren om goedkoop een tuin aan te leggen. Hieronder lees je over de kosten en krijg je bespaartips.

Wat kost een tuin aanleggen?

De kosten voor het aanleggen van een tuin zijn grotendeels afhankelijk van de gekozen materialen. Daarnaast maken het uurloon en het aantal gewerkte uren van de hovenier een gedeelte van de kosten op.

Factoren die de prijs van tuinaanleg bepalen:

  •         Tuinontwerp
  •         Materiaalkeuze
  •         Tuinhuis plaatsen
  •         Vijver aanleggen
  •         Schutting plaatsen
  •         Uurtarief hovenier

Het uurtarief van een hovenier ligt tussen de €30 en €55,-. Je kunt afspreken een vaste prijs voor het project te betalen, of voor een uurtarief te kiezen.

Kies je voor het leggen van gras, dan ben je het goedkoopste uit. Je betaalt hiervoor tussen de €4,- en €9,- per m2. Heb je liever wat meer afwisselen van planten, dan betaal je zo’n €7,- tot €20,- per m2. In onderstaande tabel vind je een handig prijsoverzicht van de mogelijkheden.

 
Materiaal/Klus Gemiddelde prijs
Gras €4,- tot €9,- per m2
Beplanting €7,- tot €20,- per m2
Bestraten €20,- tot €100,- per m2
Terras/vlonder leggen €75,- tot €200,- per m2
Schutting plaatsen €25,- tot €120,- per strekkende meter
Tuinontwerp €350,- tot €900,-
Vijver aanleggen €500,- tot 10.000,-
Tuinhuis plaatsen €200,- tot €10.000,-
Uurtarief hovenier €30,- tot €55,-

Lees ook meer over de kosten van een tuin renoveren.

Hoe besparen op tuin aanleggen?

Het aanleggen van een nieuwe tuin is vaak een investering. Heb je een klein budget of wil je liever niet te veel geld uitgeven? Dan zijn er een aantal manieren om te besparen op een nieuwe tuin. Door zelf materialen te kopen en op te halen bespaar je op de bezorgkosten, maar omzeil je ook hogere prijzen. Hoveniers berekenen vaak commissies over de prijzen die zij hun leveranciers moeten betalen.

Kies bij het inkopen van planten voor jonge planten. Deze zijn een stuk goedkoper. Gebruik daarnaast planten als tuinafscheiding. Zo heb je gelijk groen in de tuin en creëer je een goedkope schutting.

Daarnaast is het slim om zelf alvast voorbereidend werk uit te voeren. Taken die je goed zelf kunt doen, zijn het verwijderen van tegels, uitgraven van de tuin of het weghalen van planten.

Tot slot is het slim om materialen opnieuw te gebruiken. Dit werkt goed als het je vooral gaat om een nieuwe tuininrichting. Is de huidige bestrating nog in goede staat en kunnen planten relatief makkelijk verplaatst worden? Overweeg deze dan her te gebruiken.

Wil je liever toch iets nieuws aanleggen, maar geen hoge prijs betalen? Ga dan op zoek naar tweedehands materialen. Misschien hebben je buren nog iets liggen wat je kunt gebruiken of vind je een mooie aanbieding op marktplaats.