Dakbedekking is een belangrijk onderdeel van je dak, het houdt je namelijk droog en veilig. Hierom is het van groot belang dat je het dak goed onderhoud en ervoor zorgt dat de dakbedekking van hoge kwaliteit blijft. Als dit niet het geval is, of als je gaat verhuizen, kan je overwegen om de dakbedekking te vervangen.

Wanneer moet je dakbedekking vervangen?

Dakbedekking moet gemiddeld om de 20 jaar worden vervangen. Als er scheuren in de bedekking zijn, of als het materiaal beschadigd is, moet het eerder worden vervangen. Het kan ook nodig zijn om de bedekking te vervangen als er blubbering onder het materiaal is of als er dakpannen of leien loszitten of gebroken zijn.

Het is ook belangrijk om regelmatig te inspecteren op lekkages en andere schade die de levensduur van de bedekking kunnen beïnvloeden. Als er een lekkage wordt geconstateerd, moet deze onmiddellijk worden verholpen of de bedekking moet worden vervangen.

Soorten dakbedekking

Er zijn verschillende soorten dakbedekking. Er zit ook een verschil in de materialen voor platte en schuin daken. Zo heb je bitumen, pvc en EPDM voor platte daken. Voor hellende daken heb je betondakpannen, leien, riet, kleidakpannen, aluminium, koper en zink.

Wat kost het vervangen van dakbedekking?

De kosten van het vervangen van dakbedekking hangen af ​​van verschillende factoren, waaronder de grootte van het dak, de soort dakbedekking en de locatie. In Nederland liggen de gemiddelde kosten tussen €1.500 en €3.500, maar vaak wordt er een prijs per vierkante meter gebruikt.

Hieronder vind je de materialen, levensduur en gemiddelde prijs per vierkante meter terug in een handige tabel.

Materiaal dakbedekking Levensduur Gemiddelde prijs per vierkante meter
Bitumen 20 tot 25 jaar €70,- tot €90,-
Pvc 20 tot 25 jaar €75,- tot €95,-
EPDM 35 tot 40 jaar €95,- tot €120,-
Betondakpannen 30 tot 35 jaar €40,- tot €50,-
Leien 35 tot 40 jaar €55,- tot €95,-
Riet 35 tot 40 jaar €85,- tot €100,-
Kleidakpannen 60 tot 80 jaar €55,- tot €95,-
Aluminium 45 tot 50 jaar €70,- tot €90,-
Koper 75 tot 80 jaar €95,- tot €125,-
Zink 95 tot 100 jaar €75,- tot €105,-

Het vervangen van dakbedekking

Dakbedekking wordt meestal vervangen wanneer er beschadigingen zijn aan het dak of wanneer de bedekking versleten is. Er zijn enkele verschillende soorten dakbedekking, dus het is belangrijk om te weten welke soort je hebt voordat je begint met het vervangingsproces.

Vervanging van de dakbedekking is een taak die enige voorbereiding nodig heeft. Er moet rekening worden gehouden met verschillende factoren, zoals materiaalkeuze, kosten, duurzaamheid en tijd. Door goed te plannen en de juiste materialen te gebruiken, kan het vervangingsproces efficiënter en veiliger verlopen dan wanneer dit zonder voorbereiding wordt gedaan.

Meer leren over dakbedekking? Dat kan je doen op deze website.

Lees ook: