Koelen met geluidsgolven: wordt dit de Apple van de airco-industrie?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: gebouwkoeling zonder ook maar een kilowatt aan energie te verbruiken. Toch kan het, beweert Peter Uriot, CCO van de Twentse start-up Sound Energy. “Met thermo-akoestische koeling. Wij gebruiken de warmte van de zon of uit een schoorsteen. Die leiden we in een gesloten systeem van vier vaten en vier terugkoppelbuizen, gevuld met het edelgas Argon. De moleculaire verstoring is voldoende om het systeem te starten. De Wet van Boyle (algemene gaswet) maakt dat het gas door het systeem golft. Dat veroorzaakt een zacht gebrom, net waarneembaar voor het menselijk oor. Het resultaat is koude lucht. Zelfs tot onder de minus 30 graden Celsius. De output is 25kW aan cooling power. De enige energie die we gebruiken is 300 Watt voor een pompje waarmee  de warmte in het systeem gepompt wordt, maar die betrekken we van een PV-paneel.”  Oprichter van Sound Energy, Herbert Berkhout, werkte 20 jaar aan de innovatie die de wereld van gebouwkoeling de komende jaren wel eens op zijn grondvesten kan doen schudden: thermo-akoestische koeling. In gewone mensentaal: koelen door middel van geluidsgolven. En dat zonder gebruik van elektrische energie en dus zonder CO2-emissie. En nog onderhoudsvrij ook.

Dat de techniek van Sound Energy potentie heeft, bewijst de de gezamenlijke investering van een miljoen euro in het bedrijf door het Amerikaanse Cottonwood Technology Fund en OostNL, de ontwikkelmaatschappij voor oost Nederland.

In maart verrijst ergens in het oosten des lands het eerste gebouw met het koelsysteem van Sound Energy. Ook is er belangstelling uit het Midden-Oosten.

Ga terug