De opties om een hypotheek voor ZZP af te sluiten

De vraag of je een hypotheek voor ZZP kunt afsluiten kan beantwoord worden met een ja. Dit is overigens niet altijd zo geweest en is echt iets van de laatste jaren. Lange tijd is het heel moeilijk geweest voor beginnende ondernemers om een hypotheek af te kunnen sluiten. Sinds een aantal jaar lukt het ondernemers met minder dan drie jaar ondernemen om een hypotheek af te sluiten. Dit zijn een aantal opties.

Hypotheek voor ZZP blijft nog altijd niet makkelijk

Het is positief dat een hypotheek voor ZZP een stuk makkelijker is geworden, maar er zitten nog altijd haken en ogen aan. Ben je nieuw als ondernemer met minder dan een jaar ervaring dan blijft het nog altijd moeilijk om een hypotheek aan te vragen. Het is namelijk zo dat je moet kunnen aantonen dat je bedrijf geld oplevert. Dit geldt voor in het moment, maar ook voor in de toekomst. Ben je net begonnen met je bedrijf dan is dat moeilijk aan te tonen. Vanaf één jaar ondernemen wordt het al een stuk makkelijk om een hypotheek voor ZZP aan te vragen.

Bereid je hypotheekaanvraag tot in de details voor

Ben je van plan om naar een bank te gaan en een hypotheekaanvraag te doen? Dan doe je er verstandig aan om de aanvraag tot in de details voor te bereiden. Het is zo dat jij als ondernemer de bank moet overtuigen dat je de hypotheeklasten kunt dragen. Dat betekent voor nu, maar ook voor in de toekomst. Ga van te voren met je accountant of je boekhouder om de tafel zitten om alle details te bespreken. Zorg dat je je jaarrekeningen op orde hebt en zorg ervoor dat er een prognose komt. Een accountant of boekhouder kan jou hier verder mee helpen. Zo krijg je een net overzicht wat er in de toekomst mogelijk aan winst binnen komt.

Verstrekkers van hypotheken willen meestal een inkomensverklaring zien

In de meeste gevallen van hypotheekverstrekkers een inkomensverklaring zien. Zo’n verklaring kun je opvragen bij een gespecialiseerd bedrijf. Let wel even op dat sommige banken alleen met bepaalde gespecialiseerde bedrijven werken waar je dan zo’n inkomensverklaring moet opvragen. Een inkomensverklaring wordt gebaseerd op onder andere de aangifte inkomstenbelasting en jaarrekeningen. Onderneem je nog geen drie jaar dan helpt het mee dat het werk wat je doet eerder voor een werkgever hebt gedaan. Dan bestaat er een grotere mogelijkheid dat zij dat inkomen uit loondienst mee tellen. Bij een NHG hypotheek mag de inkomensverklaring maximaal 6 maanden oud zijn, terwijl dat bij andere hypotheken verschilt per aanbieder.

Tip: Finaforte.nl