Ben je aan het dubben over de aanschaf van zonnepanelen? Dat is niet gek, aangezien de gas- en energieprijzen de pan uit rijzen, maar tegelijkertijd de salderingsregeling (de vergoeding die je krijgt voor het terugleveren van stroom aan het net) fors naar beneden is bijgesteld. Hoe dan ook loont het de moeite om te kijken of het in jouw situatie verstandig is om zonnepanelen aan te schaffen. Hieronder meer informatie over zonnepanelen kopen: verstandig of niet?

Soorten zonnepanelen

Er zijn diverse soorten zonnepanelen verkrijgbaar. Denk hierbij aan de drie meest bekende soorten; monokristallijne panelen, polykristallijne panelen en amorfe panelen. 

Monokristallijn

Deze panelen bestaan volledig uit een kristal en zijn zeer simpel opgebouwd, maar zorgen wel voor hoog rendement per paneel. Zeker als je een klein dak hebt, is het van meerwaarde om eenmalig meer uit te geven, maar uiteindelijk een hoger rendement te behalen uit monokristallijn panelen. De prijs per paneel ligt ongeveer tussen de 650 en 700 euro.

Polykristallijn

Heb je een groot dak tot je beschikking om te vullen met zonnepanelen? Dan is dit qua prijs-kwaliteitsverhouding wellicht de beste optie. Deze panelen bestaan uit meerdere kristallen, maar bieden daardoor ook minder rendement per paneel. De kosten voor een polykristallijn zonnepaneel ligt rond 600 euro per paneel.

Amorf

Deze zonnepanelen bestaan simpelweg uit buigzaam materiaal, omdat ze geen enkele kristal bevatten. Het rendement per paneel ligt daardoor ook lager. Door het buigzame materiaal zijn deze panelen wel zeer geschikt op een camperdak of caravandak. De kosten per paneel liggen rond de 400 euro. 

Prijzen van zonnepanelen

De prijzen van zonnepanelen zijn de laatste jaren fors gedaald. Door de massale interesse in het kopen van zonnepanelen is de massaproductie toegenomen en zijn de kosten daardoor gedaald, echter zijn de panelen en omvormers qua kwaliteit ook beter geworden, waardoor je (bij aanschaf van kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen) ook een zeer goed rendement kunt behalen. Echter dienen je panelen dan wel op de juiste manier en op de juiste locatie geplaatst te worden op je dak. Denk hierbij aan het vermijden van schaduw door bomen of overhangende takken. Ook dienen de panelen een hellingshoek van rond de 30 a 35 graden te bevatten. Helemaal ideaal is als de zonnepanelen ook nog eens naar het zuiden gericht kunnen worden. Dan is je kans op optimaal rendement het grootst. Zonnepanelen kopen via Zonnepanelen.net is bijvoorbeeld een goede optie als je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen.