De keuken wordt vaak het hart van de woning genoemd en daarmee is het een belangrijk onderdeel van ieder huis. Kijkend naar het energieverbruik is de keuken ook de plek waar relatief veel energie wordt verbruikt. Ik dit artikel wordt nader ingegaan op de duurzaamheidsaspecten van de keuken en welke maatregelen er kunnen worden genomen om de keuken (verder) te verduurzamen.

De duurzame keuken

De vraag wat de duurzaamheid van een keuken betekent kan vanuit meerdere invalshoeken worden bekeken. Er kan worden gekeken naar de materialen die zijn gebruikt voor het bouwen en installeren van de keuken, maar ook kan er beredeneerd worden vanuit de invalshoek hoe lang de keuken meegaat. Iemand die een keuken van duurzame materialen laat installeren lijkt op het eerste gezicht duurzamer te zijn dan degene die dat niet doet. Echter, wanneer de duurzame keuken na 10 jaar vervangen wordt en de niet-duurzame keuken pas na 25 jaar dan is de vergelijking weer anders. Duurzaamheid kan ook nadat de keuken geplaatst is verder worden verbeterd. Bepaalde keukentrends spelen hierin ook weer een belangrijke rol. Hieronder volgen enkele tips en trends om de keuken te verduurzamen.

Energie-efficiënte apparaten

Kies voor energie-efficiënte keukenapparatuur zoals koelkasten, ovens, magnetrons en vaatwassers met een hoog energielabel.

LED-verlichting

Vervang oude gloeilampen en spaarlampen door LED-verlichting. LED’s gebruiken minder energie en gaan langer mee.

Waterbesparende kranen

Installeer waterbesparende kranen, die minder water verbruiken zonder in te boeten aan prestaties.

Gebruik van elektrische kookplaten en kokend-waterkranen.

Elektrische kookplaten zorgen ervoor dat er geen afhankelijkheid meer is van gas. Dit is een absolute aanrader om impact te maken op de duurzaamheid van de keuken. Een andere keukentrend is het gebruik van een kokend-waterkraan. Deze zorgt ervoor dat er minder energie nodig is voor de bereiding van voedsel.

Duurzame materialen

Overweeg het gebruik van duurzame materialen zoals gerecycled hout, bamboe of kurk voor werkbladen en vloeren.

Smart home-technologie

Met slimme technologie kun je jouw keuken nog efficiënter maken. Bijvoorbeeld door een slimme thermostaat te installeren die automatisch de temperatuur regelt.

Conclusie

Er kan dus worden Gesteld dat er meerdere manieren mogelijk zijn om je keuken te verduurzamen. Doordat verduurzaming een van de populairste keukentrends is dragen steeds meer huishoudens bij aan een beter klimaat.