Nieuws

Slotbericht Vakbeurs Energie 2017

Vakbeurs Energie werd traditioneel afgetrapt met het Energiedebat, waar Teun Bokhoven, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie de conclusie trok dat de grootste uitdaging bij de uitvoering ligt. “Ik ben heel positief over de klimaatdoelen die het nieuwe regeerakkoord stelt, zoals de 49% CO2-reductie in 2030. Technisch kunnen we dit, maar de grootste bottleneck is het vinden van mensen die huizen kunnen voorzien van duurzame installaties.” 

Lees meer...

Energiebesparing levert meer op dan een besparing

Energiecoördinatoren bij grote stoomverbruikers hebben nogal eens moeite om de noodzaak van energiebesparingsmaatregelen aan het management uit te leggen. Maatregelen komen daardoor niet snel genoeg van de grond, is de overtuiging van zowel de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO.nl) als het Stoomplatform. Tijdens Vakbeurs Energie organiseerden ze daarom een seminar onder de noemer: ‘Businesscase voor stoom - Financiën’.

Lees meer...

Drijvende zonneparken? Daar komt nogal wat bij kijken

“De panelen op floaters op het water leggen is niet het moeilijkste. Dat komt vooral in de fase wanneer het park in werking is. Dan groeien er binnen no time schelpen en algen op de kabels als die in het water liggen. En als die schelpen te groot worden kunnen ze de kabels doorsnijden”

Lees meer...

FME lanceert stappenplan voor grootschalige energieopslag

Met de lancering van haar Visiedocument Grootschalige Energieopslag heeft de FME woensdag tot 10 actiepunten opgeroepen. Om de Nederlandse ambities voor de energietransitie te realiseren, inventariseerde de ondernemersorganisatie uiteenlopende mogelijkheden.

Lees meer...

Energieopwekkende gevels door zonnepanelen met een printje

Panelen waarbij de geïntegreerde bedrading van de PV-cellen aan de achterkant is aangebracht in plaats van voorlangs zoals bij de klassieke zonnecellen gebeurt, maakt de weg vrij om aan de voorkant “mooie dingen te doen” zodat ze er niet meer uitzien als PV-panelen. 

Lees meer...

Koelen met geluidsgolven: wordt dit de Apple van de airco-industrie?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: gebouwkoeling zonder ook maar een kilowatt aan energie te verbruiken. Toch kan het, beweert Peter Uriot, CCO van de Twentse start-up Sound Energy. 

Lees meer...

‘De energietransitie slaagt alleen als we opschalen’

Medy van der Laan, voorzitter van Energie Nederland, brancheorganisatie voor energiebedrijven, is stellig. “We zullen in Nederland moeten versnellen wil de energietransitie van de grond komen. We hebben schaal nodig."

Lees meer...

‘Chemie moet voortouw nemen in klimaatoplossing’

“Als we afwachten tot de overheid ons dwingt tot het nemen van maatregelen dan verliezen we als chemische industrie onze license-to-operate.” Met die waarschuwing opende Emmo Meijer, boegbeeld van de Topsector Chemie, de Industrial Morning tijdens Vakbeurs Energie in de Brabanthallen in Den Bosch. 

Lees meer...

Weishaupt-brander (Monarch)

Monarch verbrandt olie en gas steeds efficiënter

“Wij zijn toch een van de grondleggers van deze beurs”, meent Wim Cardol van het Diemense bedrijf Monarch, dat branders, verwarmings- en condenserende ketels, thermische zonnesystemen, warmtepompen en gebouwbeheersystemen van het Duitse Weishaupt aan de industrie levert. 

Lees meer...

ABB wil weten wat er speelt

“We willen de hele energiemarkt uitdrukkelijk uitnodigen om mee te denken over de kansen en uitdagingen van de toekomst”, zegt Sander Beunk van ABB. Beunk zit in het het Smart Cities Team van de Zweedse multinational op het gebied van energie en automatisering.

Lees meer...