Western warmtepompen voor Pandasia

Pandasia in Rhenen is het buitengewone verblijf van de reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya. Buitengewoon op verschillende manieren. Opgetrokken volgens de traditionele Chinese bouwtechnieken met bouwmaterialen die werden ingevoerd uit China, maar ook gasloos. Twee lucht-water warmtepompen van Western Airconditioning leveren het ideale binnenklimaat op een duurzame en energie-efficiënte manier.

assets/www.energievakbeurs.nl/images/2017/Fotos nieuwsartikelen/Pandasia 3.JPGHet Ouwehands Dierenpark is ongeveer vijftien jaar bezig geweest om twee reuzenpanda's naar Nederland te halen. Dit heeft veel gesprekken en lobbywerk gekost, waar zelfs politici in de bres sprongen Wu Wen (mooie, krachtige wolk) en Xing Ya (elegante ster) naar hier te halen. Want vergis je niet, reuzenpanda’s uitlenen betekent voor China veel meer dan twee dieren tijdelijk in een buitenlands dierenpark stallen. Het mag als een blijk van vertrouwen en vriendschap worden geïnterpreteerd als China deze zeldzame dieren uitleent.

Bovendien hangt er ook wel een stevig prijskaartje aan vast, met naast een jaarlijkse huurprijs die door China wordt gebruikt om de pandasoort te beschermen, ook het state of the art reuzenpandaverblijf Pandasia dat ongeveer zeven miljoen euro heeft gekost. En niet te vergeten: bamboe. Wekelijks eet een volwassen panda 500 à 600 kg bamboe, en tijdens hun verblijf in quarantaine hebben ze mogen proeven uit 25 bamboesoorten om hun favoriet te kiezen.

Chinese bouwstijl
Terug naar Pandasia, een volledig autonoom verblijf van 3.400 m² waarvan het ontwerp in nauw overleg tussen Ouwehands Dierenpark en China is opgesteld. Rond een centraal blok met Chinees-Aziatisch restaurant, pandashop, kraamkamer, koelcel voor bamboeopslag en kliniek zijn er twee gescheiden binnen- en buitenverblijven, want Wu Wen en Xing Ya leven apart en komen enkel in de paartijd (die drie dagen duurt) samen.

“Pandasia is in traditioneel Chinese stijl gebouwd met diverse Chinese elementen, ornamenten en accessoires”, vertelt Bas Arends, directeur van INSTAAN Installaties uit Arnhem. “De dak- en gevelconstructies zijn in China op traditionele wijze gemaakt en hebben een bijpassende authentieke kleurstelling gekregen. In het dak zijn ruim 35.000 aardewerk dakpannen verwerkt, allemaal met de hand gemaakt in een 700 jaar oude fabriek. Een 30-tal Chinese arbeiders heeft hier enkele maanden verbleven om de Chinese authenticiteit van het reuzenpandaverblijf te garanderen. Je kan je voorstellen dat het niet altijd evident was om de Chinese en Nederlandse bouwcultuur op elkaar af te stemmen, maar uiteindelijk zijn we hier wonderwel in geslaagd.”

Een opvallend bouwelement zijn de daktorens, met verscholen achter roosterwerk twee lucht-water warmtepompen. Een perfect samenspel van traditie en techniek. Bas Arends: “Pandasia heeft geen gasaansluiting voor de verwarming, hetgeen perfect past in het plaatje van een natuurvriendelijk en duurzaam verblijf. Het traditionele wokken in het restaurant gebeurd wel op gas. De twee warmtepompen zorgen voor een energie-efficiënte koeling en verwarming in de verschillende binnenruimtes. Afgifte gebeurt via de meest geschikte systemen, zoals textielen luchtinjectieslangen in het restaurant, vloerverwarming en –koeling in het tussenstuk tussen de twee gebouwen en roosters in de winkel. Om ervoor te zorgen dat de warmtepompen voldoende energie uit de buitenlucht kunnen halen, hebben we in de technische ruimte een ventilatiesysteem geplaatst die zorgt voor de aanvoer van 45.000 m³/h verse buitenlucht.”

BETA REV HP
assets/www.energievakbeurs.nl/images/2017/Fotos nieuwsartikelen/Pandasia 1.JPGDe twee luchtgekoelde lucht-water warmtepompen van Western Airconditioning zijn speciaal ontworpen voor binnenopstelling. De compacte afmetingen (2.233 x 1.028 x 1.614 mm) van de BETA REV HP warmtepompen waren al meteen een belangrijke troef voor Instaan Installaties om voor deze warmtepompen te kiezen. Het zijn dan ook warmtepompen die veel worden toegepast in monumentale panden, kantoorgebouwen en hotels. Toepassingen waar de bouwkundige eigenschappen de HVAC-installateur al veel kopzorgen heeft bezorgd. De installateur zal dan ook graag lezen dat de BETA REV HP warmtepompen rondom zijn uitgerust met eenvoudig uitneembare panelen die zorgen voor een gemakkelijke toegang tot de verschillende componenten bij onderhoud.

“De BETA REV HP warmtepompen zijn beschikbaar in zeventien modellen, gaande van 40 tot 240 kW koelvermogen", legt Arnoud Kerkhove uit, accountmanager bij Western Airconditioning uit Hoevelaken. “De kleinere units zijn uitgevoerd met één koudemiddelcircuit, de grotere met twee gescheiden koudemiddelcircuits. Er bestaat een uitvoering met enkel koelen, maar in dit project was zowel koelen als verwarmen op een duurzame manier een geweldig pluspunt. Het zorgt ervoor dat aansluitingen voor fossiele brandstoffen overbodig zijn.”

Uitgebreid gamma
Opvallend aan het BETA REV gamma zijn de verschillende uitvoeringen, waardoor voor iedere toepassing het meest geschikte toestel kan worden geselecteerd. Naast een standaarduitvoering zijn er onder meer een low noice uitvoering (LN), een super low noice uitvoering (SLN), met 100% warmteterugwinning (DC), met 20% warmteterugwinning (DS), met AC radiaal ventilatoren (RFA), met EC radiaal ventilatoren (RFE) en een compressor-condensor uitvoering (LE). Het gekozen model bij Pandasia is een Beta Rev 7.2 met 66,7 kW koelvermogen en 71,8 kW verwarmingsvermogen (EER 2,61 – COP 3,74). De microprocesregeling stuurt op basis van de intrede watertemperatuur. Ieder koudemiddelcircuit bevat 19 kg R410A, wat volgens het Protocol van Kyoto overeenstemt met 39,67 kg CO2 equivalent.

“Weet je wat me – naast het unieke reuzenpandaverhaal – voor altijd zal bijblijven van dit project?” vraagt Bas Arends zich luidop af. “De uitermate constructieve samenwerking tussen de verschillende bouwpartners. Elke week kwamen we samen voor een werkvergadering waarbij werd gezocht naar oplossingen en niet oeverloos gezeurd over problemen. We zaten met een duidelijk doel: laten we de vooropgestelde bouwtermijnen respecteren en samen iets moois maken. Hierin zijn we met vlag en wimpel geslaagd!”

Bezoek Western Airconditioning op Vakbeurs Energie op 10, 11 & 12 oktober 2017 in hal 3 op stand E.038.

Geschreven door: Rudy Gunst (FCO Media)

www.ouwehand.nl
www.western.nl
www.instaan.nl

Ga terug