Kick-off: Ondernemen met Energie!

Kick-off 2017

De energietransitie staat volop in de belangstelling. De industrie versnelt in de realisatie van energiebesparing. Banken reserveren miljarden voor het upgraden van kantoren naar minimaal C label en ook duurzame mobiliteit haalt regelmatig de krantenkoppen met een keur aan nieuwe, veelal elektrische, vervoersmiddelen die worden ontwikkeld. Inhoud genoeg voor een prachtig programma voor de Kick-off voor Exposanten van Vakbeurs Energie en Ecomobiel.

Het aandeel duurzame energie in Nederland groeide in 2016 slechts met 0,1 procent ten opzichte van 2015. Niet vanwege het uitblijven van groei in de opwekking ervan maar door een groei in verbruik. Op zich logisch gezien de economische groei maar tegelijkertijd ook een duidelijk signaal dat energiebesparing meer aandacht verdient. Hans van der Spek, programma directeur Cleantech FME: “We staan op een belangrijk kruispunt halverwege het energieakkoord. Door diverse ontwikkelingen moeten scherpere maatregelen getroffen worden en is de versnelling in de energietransitie dus nóg belangrijker. We moeten met andere ogen naar de transitie kijken: moeten we wel van het gas af? De infrastructuur ligt er. Moeten we dat allemaal gaan vervangen? Of kunnen we het op een andere manier gebruiken, bijvoorbeeld met groen gas.”

Financiering lijkt veelal niet meer de remmende factor. De benodigde technologie evolueert in rap tempo en ook het maatschappelijk en politiek draagvlak groeit. Getuige ook de eensgezinde reacties van de internationale gemeenschap op bijvoorbeeld het terugtrekken van de VS uit het klimaatakkoord of de recente rechtszaak die milieudefensie in navolging van de succesvolle klimaatzaak van Urgenda startte tegen Nederlandse staat in een push om luchtvervuiling sneller terug te dringen. Een no-brainer overigens als je kijkt naar de rendementen die kunnen worden gehaald. Zo berekende Economisch Instituut voor de Bouw in een recent rapport dat besparende maatregelen in gebouwen jaarlijks tussen de 8 en 34% van de investeringen terugverdienen. 

“Energieopslag zal een grote rol spelen in de transitie,” vertelt Jillis Raadschelders, voorzitter Energy Storage NL. “Energy Storage NL pakt haar rol daarin door bedrijven, kennisinstellingen, overheden en financiers op een betekenisvolle manier met elkaar verbinden. Op die manier ontstaan er  duurzame business cases voor energieopslag die een bijdrage leveren aan een succesvolle transitie naar schone, betrouwbare en betaalbare energie.”

Tijd om te ondernemen dus! “Maar de ondernemer wil ontzorgd worden,” weet Margreet van Gastel, Ambassadeur Energie-uitdagingen 2020 Min. EZ/RVO & ambassadeur Vakbeurs Energie, uit ervaring. “Of het nou gaat om financiele ondersteuning door te wijzen op mogelijke subsidies, of inhoudelijke kennis en advies van een procesmanager.” En daarvoor creëren we samen weer volop kansen tijdens Ecomobiel, Vakbeurs Energie en Energie & Industrie op 10, 11 en 12 oktober.

Zoals Eric de Blok, bioloog, ons leert: “We kunnen pas goed samenwerken als we elkaar kennen, begrijpen, waarderen en vertrouwen.” Maak daar gebruik van tijdens de dagen op de beurzen op de stands van de 350 exposanten en partners, bij de seminars, congressen en workshops. Leer van elkaar, praat met elkaar en deel ideeën met elkaar: Onderneem met Energie!

Regel nu een toegangskaart.

Ga terug