Je eigen mini-stroomcentrale thuis, nu met EU subsidie ook in Nederland

Advertorial

SolidPower

Met het recent toegekende miljoenen budget vanuit de publiek private samenwerking tussen de EU en de industrie (FCH-JU), is het nu ook in Nederland mogelijk om met een interessante subsidie een brandstofcel voor stroom en warmte opwek aan te schaffen. Het zogenaamde PACE programma, gelanceert in juni 2016, is een zeer uitgebreid initiatief gericht op een versnelde marktintroductie van deze innovatieve technologie in Europa.

Diverse zogenaamde micro-WKK (Warmte Kracht Koppeling) systemen, zoals de BlueGEN van SOLIDpower, zijn reeds commercieel verkrijgbaar in verschillende Europese lidstaten maar waren tot nog toe voor het grote publiek niet economisch rendabel. Met de EU financiering vanuit PACE wordt deze sterk CO2-uitstoot reducerende technologie (tot 70%) nu attractief voor een grote groep prive- en klein-zakelijke klanten die zelf hun stroom en warmte lokaal willen opwekken, met het hoogst mogelijke rendement.

De BlueGEN van SOLIDpower is een compact brandstofcel-systeem voor stroomverbruikers tot ca. 13.000 kWh zoals prive-personen (bijvoorbeeld bezitters van een warmtepomp en/of elektrische auto) en kleinere bedrijven. Ook woningcorporaties of ESCO’s kunnen met de BlueGEN 3 tot 5 appartementen energieneutraal maken, eventueel geholpen door de nieuwe EPV wetgeving. De innovatieve technologie van de BlueGEN zorgt voor ‘swerelds hoogste elektrische efficiëntie van 60 procent. Ter vergelijking; de meest moderne centrales van de grote energieleveranciers halen dat niet en een dieselgenerator haalt slechts ca. 30%. Met een continue stroomopwekking van 1,5kW 24/7 wordt 13.000 kWh elektriciteit per jaar opgewekt dat direct gebruikt kan worden of gesaldeerd op het net gezet wordt. De restwarmte kan thuis gebruikt worden voor de bereiding van warm tapwater tot 200 liter per dag. Het totaal rendement van deze techniek neemt daarmee toe tot ca. 90%. Brandstofcellen maken gebruik van een electrochemische reactie in plaats van verbranding van brandstof om energie op te wekken. Naast de veel hogere efficiëntie zijn ze daarom fluisterstil en zijn er geen draaiende delen die trillingen en slijtage veroorzaken.

Het hoge elektrische vermogen ten opzichte van de geringe restwarmte maakt dat de BlueGEN het hele jaar door (8760 uur) kan worden ingezet – ongeacht de weersomstandigheden of warmtebehoefte. Dit zorgt voor een wezenlijke energiekostenreductie terwijl tegelijkertijd de CO2 emissie met minimaal 50% procent wordt gereduceerd ten opzichte van netstroom.

Meer informatie: http://www.solidpower.com/en/ of bezoek SolidPower op Vakbeurs Energie.

Regel nu een toegangskaart!

Ga terug