Gebouwen worden steeds slimmer

Voorheen nog futuristisch aandoende begrippen als ‘big data’, ‘the internet of things’ en ‘smart buildings’ worden inmiddels alom gebezigd. De dagelijkse bouwpraktijk is echter eigenlijk nog ‘business as usual’: van een revolutie is daarin nog geen sprake.

Op dit moment zijn gebouwen nog voorzien van techniek die nauwelijks in staat is tot digitale communicatie. Systemen hebben nauwelijks interactie met de buitenwereld en pas na veel handmatig programmeerwerk worden installaties enigszins toegankelijk.

Veel concrete voorbeelden van gebouwen die écht meegaan in de digitale revolutie zijn er dus nog niet; de omwenteling lijkt zich tot nu toe vooral buiten de bouwsector af te spelen. Het Haarlemse ACS - Connected Buildings wil daar verandering in brengen.

Door gebouwdata online te ontsluiten en in te zetten voor realtime optimalisatie, zet zij een volgende stap richting echte smart buildings. Geen rapportages meer waarmee de gebouwbeheerder alsnog zelf aan de slag moet, maar een installatie waar hij geen omkijken meer naar heeft.

In zo’n slim en energiezuinig gebouw gaan veel data om. Deze vormen er zelfs een cruciaal onderdeel van. Een gebouweigenaar, normaal gesproken ook data-eigenaar, kan er met de API van ACS vrij over beschikken en koppelingen aanleggen met andere systemen.

ACS is aanwezig op Vakbeurs Energie, van 9 t/m 11 oktober 2018 in Den Bosch.

Ga terug