Energieopwekkende gevels door zonnepanelen met een printje

Door een combinatie van grafische technieken met zonneceltechnologie slaagt Dutch Solar Design erin hele gevels energie op te laten wekken. De opbrengst van de esthetische gevelelementen is ongeveer 80 procent van die van normale zonnepanelen.

De Dutch Solar Design-gevelpanelen zijn uitgevoerd met de zogeheten back-contact technologie. Dat betekent dat de geïntegreerde bedrading van de PV-cellen aan de achterkant is aangebracht in plaats van voorlangs zoals bij de klassieke zonnecellen gebeurt. Dat maakt volgens John van Roosmalen, senior onderzoeker Solar Energy bij ECN (Energie onderzoekcentrum Nederland), de weg vrij om aan de voorkant “mooie dingen te doen” zodat de panelen er niet meer zo uitzien als PV-panelen. Volgens Van Roosmalen zijn er ondertussen geïnteresseerde gebouweigenaren die  hun gevel wel willen volhangen met de panelen. “Onder andere overheden moeten steeds vaker voldoen aan duurzaamheidseisen. Dan is dit een goede oplossing die er ook nog eens mooi uitziet.” In principe kan ieder patroon of tekening op de zonnecellen worden geprint.

Dutch Solar Design is een samenwerkingsverband van ECN, UNStudio, Design Innovation Group, gevelbouwer Aldowa, Hogeschool van Amsterdam en TS Visuals. Het laatste bedrijf is bekend van de megaprint op het plafond van de Rotterdamse Markthal.

Ga terug