Energie Professional en Energie Talent van het Jaar 2017

Op dinsdag 10 oktober wordt voor de derde keer de award voor de Energie Professional en het Energie Talent van het jaar uitgereikt. Op het hoofdpodium van de Vakbeurs Energie, het Energie Theater in hal 5, krijgen de genomineerde de mogelijkheid om hun innovatieve projecten en/of concepten te pitchen. Naar aanleiding van de pitch zal de jury in beraad gaan waarna de award voor de Energie Professional van het jaar en het Energie Talent van het jaar uitgereikt.

Energie Professional van het jaar
Energie-experts die onlangs energiebesparende en/of verduurzamende projecten hebben uitgevoerd in het werkveld worden van harte uitgenodigd om zich aan te melden voor de Energie Professional van het jaar award.

Energie Talent van het jaar
Tijdens Vakbeurs Energie 2017 worden aanstormende energieprofessionals in het zonnetje gezet! Net afgestudeerde of studenten in de laatste fase van hun studie gericht op innovatie projecten of –concepten om energie te besparen en te verduurzamen kunnen zich aanmelden voor de Energie Talent van het jaar award. 

Vakjury
De vakjury van de Energie Professional en Energie Talent van het jaar 2017 bestaat uit:

  • Prof. Kornelis Blok, TU Delft (juryvoorzitter)
  • Rik Luiten, Movares
  • Jan van Betten, Nudge B.V.
  • Gerrit van Werven, Energy Valley
  • Mark Meijer, Energy Indeed 

 

assets/www.energievakbeurs.nl/images/Jury-awards/Kornelis Blok.png    assets/www.energievakbeurs.nl/images/Jury-awards/Rik Luiten2.png    assets/www.energievakbeurs.nl/images/Jury-awards/Jan van Betten.jpg    assets/www.energievakbeurs.nl/images/Jury-awards/Gerrit van Werven2.png    assets/www.energievakbeurs.nl/images/Jury-awards/Mark Meijer2.png

Prof. Kornelis Blok          Rik Luiten               Jan van Betten        Gerrit van Werven            Mark Meijer

Winnaars Energie Professional van het jaar 2016

Sebastiaan Lagendaal van de Hermitage in Amsterdam heeft de titel Energie Professional van het Jaar gewonnen voor zijn warmteproject Tussen Kunst & Kas. Hierbij wisselt de Hermitage warmte en koude uit met de Hortus Botanicus.

assets/www.energievakbeurs.nl/images/Foto's artikelen/Energie Professional 2016.pngDe prijs werd uitgereikt op de vakbeurs Energie 2016. De vakjury onder leiding van hoogleraar hernieuwbare energie Kornelis Blok maakte de winnaar bekend, nadat de drie genomineerden met een korte pitch hun innovatieve project of product hadden gepresenteerd. Winnaar werd Sebastiaan Lagendaal, hoofd facilitaire zaken en veiligheid bij de Hermitage en de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hij won met zijn warmteproject Tussen Kunst & Kas. De planten in de Hortus Botanicus hebben behoefte aan warmte en de kunst in de Hermitage juist aan koeling. Door de twee Amsterdamse gebouwen allebei aan te sluiten op één warmte-koude-bron kan veel energie worden bespaard.

Genomineerden
De twee andere genomineerden waren Benno Elshof van Van Beek Ingenieurs met het online platform Duurzaam in Beeld en Laetitia Ouillet van Eneco en TU/e met haar herijking van de duurzaamheidsstrategie van Eneco. Bij het beoordelen van de inzendingen gebruikte de vakjury als een van de belangrijkste criteria dat de inzending een bijdrage moet leveren aan energietransitie en een voorbeeld is voor anderen. Het project of concept moet daarbij innovatief zijn, aantoonbaar energie besparen en duurzame toepassingen bevatten. De jury bestond dit jaar naast voorzitter Prof. Dr. Blok uit Rik Luiten (Movares), Jan van Betten (Nudge), Gerrit van Werven (Energy Valley) en Mark Meijer (Energie Indeed, Duurzame Jonge Honden).

Tussen Kunst & Kas
Met het project Tussen Kunst & Kas gaat de Hermitage haar gebufferde WKO-warmte-overschot exporteren naar de Hortus Botanicus en ontvangt zij vice versa koude van de Hortus. Hiervoor is een dubbele transportleiding van bijna een halve kilometer getrokken onder de bestrating van de Nieuwe Herengracht. De Hermitage gebruikt zo haar gebufferde warmteoverschot nuttig in plaats van deze af te fakkelen, en de Hortus verbruikt minder gas voor haar CV-ketels. Het gaat op jaarbasis om een besparing voor de Hortus van 77.215 m3 gas, 54 woningen. Uit het juryrapport: “Een mooi voorbeeld van verder kijken dan je neus lang is: als warmteuitwisseling met de buren niet mogelijk is, waarom dan niet verderop kijken? Een pittig project met veel stakeholders, maar ondanks dat een erg mooi resultaat met veel externe exposure. Een mooie, heldere website ook!”

Energie Talent
Op woensdag 5 oktober wordt de titel Energie Talent van het Jaar uitgereikt. Dit is bedoeld voor recent afgestudeerden of studenten in de laatste fase van hun studie. Ook dit jaar is de jury weer aangenaam verrast door de inzendingen. Genomineerd zijn Rishabh Ghotge met The Solar Mobility Hub project van SEAC, Martijn de Groot met zijn Schaduwmodel voor zonnepanelen in opdracht van Autarco en Kimberley Tjon-Ka-Jie met haar afstudeerproject binnen FME ‘Overcoming the capital barrier for energy efficiency’. De drie genomineerden presenteren hun inzending tijdens de vakbeurs Energie op woensdagmiddag 5 oktober van 14.00 – 15.00 uur in zaal De Koepel. Spreker en gastheer deze middag is dr. Ivo Opstelten, lector Nieuwe Energie in de stad.

Winnaars Energie Talent van het jaar 2016

Tijdens het Studentenprogramma is voor het tweede jaar op rij de de Energie Talent Award uitgereikt aan Martijn de Groot, inmiddels werkzaam bij zijn voormalig stagebedrijf  Autarco. Martijn – net afgestudeerd in de technische natuurkunde – ontwierp een model voor het geven van kWh garantie op zonnepanelen.

Over de inzending van Martijn de Groot zegt de jury onder leiding van hoogleraar Hernieuwbare Energie Prof. Dr. Blok :“Het gebruik van het AHN voor het berekenen van de hoeveelheid zoninstraling per locatie in Nederland is niet nieuw, dat doet de Zonatlas bijvoorbeeld ook. De schaduwprofielen van Martijns model lijken echter een stuk geavanceerder en het model heeft gelijk al een duidelijke praktische meerwaarde: de mogelijkheid tot het geven van een kWh-garantie.”

Naast Martijn waren Rishabh Ghotge met zijn solar bike project en Kimberly Tjon-Ka-Jie die onderzoek deed bij FME naar obstakels bij energiebesparing  in de industrie genomineerd.